Dolní Žišpašský rybník

Velmi hezká vodní plocha s možností koupání v České Kanadě

Kontaktní informace


Poznámky

Žišpašské rybníky sice mají nejkratší vzdálenost ke vsi Blato (obec Nová Bystřice), ale katastrálně patří k Pomezí pod Landštejnem.

Dolní Žišpašský rybník je velmi rozlehlou vodní plochou u vesnice Blato v České Kanadě severně od Nové Bystřice. Na jihu je obklopen obytnou zástavbou s kostelem a chatami, na severním břehu roste les, místy také s chatami, na východě sousedí s Horním Žišpašským rybníkem. Oba jsou napájeny Dračicí, která tady jen několik kilometrů od pramene u chráněného území u Kaprouna má ráz malého potoka.

Rybník má poměrně čistou vodu a je možno se v něm koupat. Na většině obvodu je ale obklopen rákosím, mnohé vstupy do vody jsou soukromé. Nejhezčí přístup do vody je ve vsi Blato u kostela. Nejbližší penzion tuto malou pláž považuje za soukromou.


Umístění

GPS souřadnice

49°2'26.605"N, 15°10'5.789"E (hráz)

Adresa

Pomezí pod Landštejnem
Staré Město pod Landštejnem 378 81

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Pomezí pod Landštejnem
Nadmořská výška
638 m.n.m.
Základní číselné údaje
Voda rybníka zaujímá plochu 15,6 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávka se jmenuje Hůrky. Je na úzkorozchodné trati Jindřichův Hradec - Nová Bystřice.  Od hráze rybníka je vzdálena 1,1 km.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší autobusová zastávka se jmenuje Nová Bystřice, Blato, rozc. Je od hráze rybníka vzdálena 700 m. Autobusy sem jezdí z Nové Bystřice jen v pracovní dny, a to velmi zřídka.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto zaparkujte v Blatu na vhodném místě, např u kostela nebo u některého penzionu. U penzionu Lada je prostorné parkoviště. Určeno je ale jen pro hosty podniku.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus má v úzkých uličkách Blata problémy, kde zaparkovat. Jedinou rozumnou možností je vůz odstavit u penzionu Lada a být jeho hostem.

Přístup pěšky

Ze železniční zastávky Hůrky nebo ze zastávky autobusu vesnici Blato uvidíte.

Přes Blato po hrázi Dolního Žišpašského rybníka vede žlutá značka Blažejov - Landštejn vhodná pro jednodenní putování Českou Kanadou.

Příjezd na kole, parkování kol

Blato je možné na kole projet po silnici. Rybník si tak dobře prohlédnete z několika stran, zejména z jihu.

Poznámky pro vozíčkáře

Hráz i celou vesnici si vozíčkář dobře prohlédne. Na silnici nejsou větší nerovnosti, vede vesnicí s minimálním převýšením.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu