Buky a žulové balvany u Terezína

Půvabná krajinářská scenérie na hlavním evropském rozvodí v České Kanadě

Kontaktní informace


Poznámky

Vesnice Terezín nemá vlastní katastrální území.

Krajina České Kanady je známa výskytem žulových balvanů různých tvarů, časté jsou také lesy blízké přírodnímu stavu. V nadmořských výškách okolo 700 metrů tu sice převažují smrky, ale mnohde narazíme na zbytky původních bukových porostů.

U vesnice Terezín, která administrativně patří k obci Kunžak, můžete na jednom místě vidět obojí - severně od obce při klesání po červené turistické značce k rybníku Zvůle stačí na konci posledního plotu odbočit vpravo na louku a můžete hledat jak žulové balvany, tak původní buky.

Je to pěkné místo na fotografování, případně na odpočinek v trávě se svačinou.


Umístění

GPS souřadnice

49°5'3.216"N, 15°14'40.574"E

Adresa

Mosty
Kunžak 378 53

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Mosty
Nadmořská výška
670 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte buď do zastávky Dačice-město na trati Kostelec u Jihlavy - Slavonice nebo do stanice Kunžak-Lomy na úzkorozchodné trati Jindřichův Hradec - Nová Bystřice. V obou případech vás čeká další přesun pěšky nebo autobusem. Z Jindřichova Hradce je lepší jet autobusem rovnou.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Terezína ani do blízké osady Zvůle nejezdí žádný autobus. Do blízkých Mostů nebo do Valtínova (obojí 2 km) jezdí spoje z autobusového nádraží z Dačic nebo z Jindřichova Hradce, samozřejmě i z Kunžaku, kde mj. zastavují dálkové spoje Brno - České Budějovice. Intervaly mezi spoji činí 1 až 2 hodiny. Dostanete se sem ale jen v pracovní dny. Nejbližší zastávka se jmenuje Kunžak, Valtínov.

Příjezd osobním autem, parkování

V Terezíně lze s autem zaparkovat, ale mnoho místa tu není.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může v Terezíně zaparkovat, ale mnoho místa tu není. Pokud by se řidiči nebo vedoucímu zájezdu zdálo parkování ve vsi nevhodné, zůstaňte s vozem stát východně od vsi u skály zvané Drak.

Přístup pěšky

Do Terezína vede od rybníka Zvůle červená značka. Z kempu je to do vesnice 2 km, od hráze 1,5 km. Popisované místo je ve směru od Zvůle před vesnicí vlevo, ve směru od Terezína za posledním plotem vpravo.

Příjezd na kole, parkování kol

Okolí Terezína je jedním z nejvyhledávanějších cyklistických terénů Česka. Na některé lesní cesty (např. na průjezd od rybníka Zvůle) potřebujete horské kolo.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář se popisovaným bukům a balvanům nedostane, i když je to z vesnice jen opravdu malá vzdálenost.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu