Vysoké kolo (Wielki Szyszak)

Oblý, výrazný kopec na hlavním krkonošském hřbetu


Hora Vysoké kolo (Wielki Szyszak) se v minulosti nazývala též Krkonoš nebo Velký Šišák. Je čtvrtou nejvyšší horou Krkonoš i čtvrtou nejvyšší horou České republiky, na západě Krkonoš je horou nejvyšší. Je výraznou dominantou hlavního krkonošského hřbetu mezi Špindlerovou boudou a Sněžnými jámami.

Vysoké kolo má oblý, až téměř plochý vrchol s několika skalkami a nestejnoměrně svažitá úbočí. Na jih od vrcholu začíná nejrozsáhlejší kamenné moře v Česku, které přetíná červeně značená Stezka čs.-polského přátelství - hlavní krkonošská hřebenovka. Její tvůrci si neobvykle detailně poradili s jejím trasováním a obří žulové balvany naskládali ve směru cesty opravdu dokonale. Stezka připomíná chodník pro mohutné tvory z jiných světů. Směrem k severu, tedy do Česka, je úbočí povlovné a je porostlé travami horské tundry. Na vrcholu na polské straně hranice je postavena mohyla (dnes již polorozpadlá) na paměť prvního německého císaře Viléma, a jsou tu patrny stopy modelace mrazem - kryoplanační terasy.

Na vrchol není dovolen vstup, červená hřebenovka vede, jak už bylo naznačeno, polským úbočím, ale přes temeno hory vede zimní tyčové značení, protože při sněhu a ledu je kamenný chodník na polské straně neschůdný.

Podle:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vysok%C3%A9_Kolo, 4. 1. 2016
    


Umístění

GPS souřadnice

50°46'36.601"N, 15°34'3.417"E

Adresa

Špindlerův Mlýn, Szklarska Poręba 543 51

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Bedřichov v Krkonoších, Szklarska Poręba
Nadmořská výška
1509 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Krkonošský národní park Karkonoski park narodowy

Přístup

Příjezd vlakem

Pro návštěvu hlavního krkonošského hřbetu u Vysokého kola lze zvolit dvě cílové železniční stanice: Vrchlabí (trať 044), kde navazují autobusové spoje do Špindlerova Mlýna, anebo Jilemnice (trať 042), odkud jezdí autobusové spoje na Horní Mísečky. V Polsku jeďte do železniční stanice Szklarska Poręba.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejvíce autobusových spojů jezdí z různých měst ČR po celý rok do Špindlerova Mlýna. Dalším vhodným východiskem jsou Horní Mísečky, kam jezdí autobusy hlavně z Jilemnice. V letní sezóně lze vyjet autobusem až na Zlaté návrší ve výšce téměř 1400 m nebo na Špindlerovku (cca 1200 m), což jsou za příznivého počasí rovněž vhodná nástupní místa k dosažení hlavní krkonošské hřebenovky.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkoviště pro osobní automobily jsou ve Špindlerově Mlýně a na Horních Mísečkách. Můžete též parkovat ve Szklarske Porębě.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkoviště pro osobní automobily jsou ve Špindlerově Mlýně a na Horních Mísečkách. Můžete též parkovat ve Szklarske Porębě.

Přístup pěšky

Z Horních Míseček: jděte po žluté značce k prameni Labe a pak stále pokračujte k hlavnímu hřbetu, kde na křižovatce zvané Česká budka jděte vpravo, tj. na východ. Půjdete okolo skály Violík a ještě dál okolo Sněžných jam. Celkem 8,5 km.  Jak bylo naznačeno v popisu, vrchol Vysokého kola je pro turistiku nepřístupný, ale velmi krásná je stezka vede na polské straně v balvanovém moři.

Ze Špindlerova Mlýna: Labským dolem po modré podél Labských vodopádů k Labské boudě a pak k prameni Labe po červené, pak pokračujte po žluté k hlavnímu hřbetu, kde na křižovatce zvané Česká budka jděte vpravo, tj. na východ. Půjdete okolo skály Violík  a ještě dál okolo Sněžných jam.. Celkem 11,5 km.    

Od Špindlerovy boudy: různé možnosti hřebenových tras 8  - 10 km, např. po červené značce.

Ze Szklarske Poręby: jděte 7,5 km dlouhým výstupem po žluté značce ke Sněžným jamám nebo použijte lanovku na blízký vrchol Szrenice.


Příjezd na kole, parkování kol

Jízda na kole je v tomto úseku krkonošské hřebenovky zakázána.

Poznámky pro vozíčkáře

Vrchol i úbočí Vysokého kola jsou pro vozíčkáře nedostupné.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu