Pramen Labe

Pramen dlouhé evropské řeky, mohutného toku, hojně navštěvované místo v Krkonoších

Kontaktní informace


Poznámky

Skutečný pramen Labe, rašelinná louka leží západně od "turistického" pramene v katastru Rokytno v Krkonoších.

Není známo, proč přesně lidé rádi navštěvují prameny velkých řek. Můžeme odhadnout, že u nich vidí a cítí začátek tepny života. Nejinak je tomu v případě pramene Labe. V jihovýchodní Asii nebo v povodí Amazonky by si lidé zřejmě řeky velikosti Labe ani moc nepovšimli, ale na evropské poměry se jedná o velký tok. Tomu odpovídá i způsob úpravy pramenné oblasti pro turisty a vysoká návštěvnost.

Ačkoliv se nacházíme vysoko v horách, místo pramene je známo hodně dlouho. Již roku 1684 místo navštívil a požehnal mu královéhradecký biskup Jan František Kryštof z Talmberka. Dodejme, že se jednalo o návštěvu jen částečně náboženskou. Biskup dosud majetkově sporné území u pramene (Labskou louku) prohlásil za české. Pak by se snad hodil pro návštěvu přívlastek kolonizační.

Labe pramení na ploché louce na hlavním krkonošském hřbetu mezi územími měst Špindlerův Mlýn a Harrachov. Teče nejprve asi 150 - 300 metrů rašeliništěm jako malý potůček, až dospěje k turistické cestě. Zde je zapuštěna částečně do geologického podkladu skruž, která je vydávána za pramen Labe. Kromě skruže můžete u potůčku vidět dvě pamětní desky související s propagátorem turistiky v Krkonoších Janem Bucharem, zeď  z r. 1968 autora Jiřího Škopka se znaky 26 měst, jimiž Labe protéká, a plastiku ženy, alegorie vody z r. 2006. 

V rašeliništích u pramene rostou např. všivec sudetský (Pedicularis sudetica) a ostružiník moruška (Rubus chamaemorus).

Podle:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pramen_Labe, 9. 12. 2015

Informační tabule u pramene Labe, září 2014





Umístění

GPS souřadnice

50°46'32.552"N, 15°32'10.176"E (pramen jako turistické místo)

50°46'32.804"N, 15°32'5.603"E (rašelinná louka s jezírky, skutečná pramenná oblast Labe)

Adresa

Špindlerův Mlýn 543 41

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Bedřichov v Krkonoších
Nadmořská výška
1387 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pramen Labe se objevuje v záznamu již r. 1684. U pramene jsou instalovány znaky 26 měst, jimiž řeka protéká. Dřevěná plastika - alegorie vody - byla u pramene instalována r. 2006.
Kategorie chráněného území
Krkonošský národní park

Přístup

Příjezd vlakem

Pro návštěvu pramene Labe lze zvolit dvě cílové železniční stanice: Vrchlabí (trať 044), kde navazují autobusové spoje do Špindlerova Mlýna, anebo Jilemnice (trať 042), odkud jezdí autobusové spoje na Horní Mísečky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejvíce autobusových spojů jezdí z různých měst ČR po celý rok do Špindlerova Mlýna. Dalším vhodným východiskem jsou Horní Mísečky, kam jezdí autobusy hlavně z Jilemnice. V letní sezóně lze vyjet autobusem až na Zlaté návrší ve výšce téměř 1400 m nebo na Špindlerovku (cca 1200 m), což jsou za příznivého počasí rovněž vhodná nástupní místa k návštěvě pramene Labe.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkoviště pro osobní automobily jsou ve Špindlerově Mlýně a na Horních Mísečkách. Blíže k prameni Labe se autem nedostanete.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkoviště pro autobusy jsou ve Špindlerově Mlýně a na Horních Mísečkách. Blíže k prameni Labe se zájezdovým autobusem nedostanete.

Přístup pěšky

Z Horních Míseček: 6 km po žluté značce.

Ze Špindlerova Mlýna: Labským dolem po modré podél Labských vodopádů k Labské boudě a pak k prameni Labe po červené. Celkem 9 km.

Od Špindlerovy boudy: různé možnosti hřebenových tras 10 - 12 km, např. po červené značce.

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole je možné dojet z Horních Míseček přes Zlaté návrší k Labské boudě (cyklotrasa K13), odkud je nutné vrátit se po stejné cestě zpět. Přímo k prameni Labe je nutno kolo vést nebo hlídat jej u zákazu vjezdu.

Poznámky pro vozíčkáře

Trasa po žluté značce z Horních Míseček je vhodná pro vozíčkáře, je však nutno mít fyzicky zdatný doprovod a odhadnout míru rizika, např. počasí.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu