Slezské sedlo (Przełęcz Karkonoska)

Jedna z nejdůležitěších sníženin na hlavním krkonošském hřbetu, konečná autobusu ze Špindlerova Mlýna


Slezské sedlo (Przełęcz Karkonoska) je sníženina na hlavním krkonošském hřbetu nad Špindlerovým Mlýnem. Z tohoto města sem vede již od roku 1914 asi 8 km dlouhá silnice, na níž sice platí zákaz vjezdu. ale hosté ubytovaní v okolních chatách sem na zvláštní povolení vjet mohou. Také sem ze Špindlerova Mlýna jezdí autobusová linka. Není divu, že toto vysoko položené sedlo je ideálním a vyhledávaným nástupním místem na hřebenové túry. Ve směru na západ je možno jít okolo bývalé Petrovy boudy, přes Dívčí kameny, Mužské kameny,, Sněžné jámy a Violík k prameni Labe. Ve směru na východ je nejčastějším cílem Sněžka.

Ve Slezském sedle je nejnápadnější stavbou na české straně horský hotel Špindlerova bouda (Špindlerovka). Původní stavení je zde uváděno již v r.1784, název má podle Františka Špindlera, rychtáře z Bedřichova, který boudu přestavěl  r. 1824. Jen dva roky poté bouda vyhořela, další požár ji postihl  r. 1885. Velké  stavební úpravy tu na poč.  20. stol. prováděla rodina Lhotova. 

Hraniční  přechod do Polska funguje jen pro pěší a cyklisty.

Na polské straně je nejvýznamnější stavbou poněkud dále od sedla umístěná bouda Schronisko Odrodzenie.

Podle:

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0pindlerova_bouda, 29. 2. 2016
    







Umístění

GPS souřadnice

50°45'45.935"N, 15°38'2.179"E

Adresa

Špindlerův Mlýn 543 51

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Špindlerův Mlýn
Nadmořská výška
1198 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Krkonošský národní park Karkonoski park narodowy

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do stanice Vrchlabí, odkud můžete pokračovat autobusem do Špindlerova Mlýna.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem do Špindlerova Mlýna, odtud pak dále do zastávky Špindlerovka ve Slezském sedle pokračujte místní autobusovou linkou.

Příjezd osobním autem, parkování

Severně od Špindlerova Mlýna je umístěn zákaz vjezdu na horskou silnici do Slezského sedla. Vjezd je povolen jen pro místní občany a ubytované hosty. Povolení Vám na požádání pošle ubytovatel např. mailem. U Špindlerovky je obrovské parkoviště.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Platí totéž, co pro auta.

Přístup pěšky

Slezské sedlo je východištěm pro hřebenové túry na západ i východ Krkonoš. Kromě autobusu nebo vlastní dopravy na povolení sem samozřejmě můžete dorazit zdlouhavým, namáhavým výstupem ze Špindlerova Mlýna pěšky.

Příjezd na kole, parkování kol

Ačkoli silnice ze Špindlerova Mlýna do Slezského sedla značně stoupá, jedná se o jeden z nejsnadnějších způsobů, jak se dostat s kolem na hlavní krkonošský hřbet. Zde je však nutno si uvědomit, že cesta na Sněžku je opatřena zákazem vjezdu pro kola a cesta k pramenům Labe je tímtéž zákazem opatřena hned u bývalé Petrovy boudy.

Poznámky pro vozíčkáře

Platí totéž, co pro cyklisty. Vozíčkářům s doprovodem doporučujeme cestu od resortu svatý František k bývalé Petrově boudě a pak k Moravské boudě a zpět.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu