Studánka PRO SILVA

Pramen v Ušáckém údolí u Bílovic nad Svitavou


Odborníci brněnské Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity již od 30. let 20. století v lesích severně od moravské metropole staví studánky a pomníky na počest významným osobnostem nebo událostem. 

Zvlášť velké množství drobných lesních staveb najdete v okolí Bílovic nad Svitavou. Jedna z nich je veřejnosti málo známá, asi proto, že k ní nevede žádná značená cesta. 

Studánka v Ušáckém údolí byla vybudována r. 1940, opravena r. 2001. Protože brněnští lesníci mají v Evropě dobrou pověst, pořádali r. 2001 konferenci evropského sdružení lesníků PRO SILVA, a proto zrekonstruovanou studánku nazvali tímto jménem. Od té doby se studánka dostala do map. 

Studánka je postavena v zářezu potoka pod lesní cestou, při jejím hledání buďte pozorní, protože ji klidně můžete minout. 



Umístění

GPS souřadnice

49°15'05.04"N 16°41'26.16"E

Adresa

Kanice 664 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Kanice
Nadmořská výška
318 m.n.m.
Základní číselné údaje
Studánka byla vybudována r. 1940, opravena r. 2001.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žel. zast. Bílovice nad Svitavou na trati Brno - Česká Třebová. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem buď do Bílovic nad Svitavou (zastávka Bílovice nad Svitavou, náměstí) linkou 75 z Brna nebo do Řícmanic (sem jezdí linka 210 Bílovice nad Svitavou, žel. zast. - Babice). 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat můžete v Bílovicích na náměstí nebo u sokolovny nebo v Řícmanicích poblíž koupaliště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme účastníky akce nechat vystoupit v Řícmanicích u koupaliště, projít s nimi okolo studánky Ušáckým žlebem k hájovně lišky Bystroušky a čekat na ně v Bílovicích (nebo raději celé obráceně, protože v Řícmanicích je na autobus pro delší čekání více místa)

Přístup pěšky

Z Bílovic: jděte k hájovně lišky Bystroušky a zde odbočte údolím doleva. Postupně stoupejte po dobré lesní cestě až ke studánce. Pak se dejte zpět nebo jděte až na vrchol stoupání, za serpentinou se dejte vpravo a sejděte do Řícmanic do Hybešovy ulice k autobusové zastávce. Totéž můžete jít obráceně, délka této vycházky činí asi 2,5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Ušácké údolí je od Bílovic dobře sjízdné na horském kole, od Řícmanic je sjízdnost jen trošku horší, ale zvládnutelná. Méně zkušení jezdci zde kola krátce budou muset vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

Ušácké údolí je dobrý námět pro vycházku ve směru od Bílovic a s návratem tamtéž. Raději si ale vezměte doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu