Silniční most přes řeku Svratku v Židlochovicích

Neobvyklá konstrukce v jihomoravském městě


Neobvyklá dominantní konstrukce byla dána do užívání r. 1993 v jihomoravských Židlochovicích. Silniční zavěšený most přes řeku Svratku stojí na místě dřívějšího brodu, lávky a starého Sitzendorffského mostu. Konstrukce spojuje náměstí na levém břehu se zámkem a nádražím na pravém břehu. 

Dřívější most postavený za hraběte Sitzendorffa, tehdejšího majitele židlochovického panství, byl dřevěný. Podepřen byl dvěma říčními a dvěma nábřežními kamennými pilíři. Za Dietrichštejnů byl most ozdoben pěti pískovcovými sochami a křížem. Jejich autorem byl místní umělec Johann Stern. Sochy dne zdobí schodiště židlochovického kostela, kříž byl přemístěn do lesa nad město. 

Dřevěný most byl r. 1897 nahrazen ocelovým příhradovým mostem. Tehdejší projekt zhotovil Karel Holl, zemský stavební rada. Most měl rozpětí 41,4 m a vyrobily jej hutě v Těšíně. Během V r. 1945 byl poničen, avšak po skončení válečných událostí po opravě dále sloužil, ačkoli byl velmi úzký, jen s jedním jízdním pruhem.

Až roku 1989 začala stavba nového mostu. Židlochovičtí se rozhodli pro velkolepou konstrukci, která snad měla být moderním protipólem k zámku a měla se stát dominantou města. Tou bezesporu je, i když se značně liší názory laiků i odborníků na její předimenzovanost anebo estetickou neskromnost ve vztahu k blízkému zámku. Most byl předán do užívání r. 1993. 

Projektant ing. Huryta z brněnského Dopravoprojektu navrhl mostovku z prefabrikovaných podélných a příčných nosníků. Mostovka je zavěšena 40 lany o průměru 121 mm na dvou šikmých ocelových pylonech vysokých 23 m. Každý z pylonů nese 8 lan směrem k levému břehu a 12 lan směrem napravo (Nádražní ulice). Zábradlí mostu je 56 m dlouhé, celková délka mostu je 65 m, šířka mostu mezi zábradlím je 18,3 m. Na rozdíl od předchozího mostu nová stavba disponuje třemi jízdními pruhy a dvěma širokými chodníky. 

Podle:

https://www.krasnecesko.cz/lokality/35502-silnicni-most-Zidlochovice-most.html, 26. 9. 2019

http://libri.cz/databaze/mosty/heslo.php?id=1163, 26. 9. 2019

http://www.mosty.unas.cz/zidlochovice.html, 26. 9. 2019

https://cs.wikipedia.org/wiki/Židlochovický_most, 26. 9. 2019


Umístění

GPS souřadnice

49°2'12.007"N 16°36'59.224"E

Adresa

Židlochovice 667 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Židlochovice
Nadmořská výška
190 m.n.m.
Základní číselné údaje
Most má při normálním stavu vody výšku nad hladinou 5,5 m. Zábradlí je 56 m dlouhé. Šířka mostu mezi zábradlími je 18,3 m. Stavba byla předána do užívání r. 1993.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Židlochovice. Po znovuzprovoznění místní trati sem od prosince 2019 jezdí přímé osobní vlaky z Brna. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Židlochovice jsou přirozeným dopravním centrem regionu, kam jezdí autobusy z celého okolí. Z Brna ovšem nikoli. 

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkovat můžete např. na náměstí nebo u zámku. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme zastavit s busem u zámku a odejet parkovat do některé z ulic na levý, tj. protější břeh Svratky. 

Přístup pěšky

Most snadno najdete v centru Židlochovic. Vede tady mj. dálková pěší trasa Brno - Wien jakožto jedna z větví cesty sv. Jakuba. 

Příjezd na kole, parkování kol

Okolo mostu vede dálková cyklotrasa Brno - Wien. Má v národním číslování označení 5, v evropském značení Eurovelo 9. U nádraží je možno kola uschovat v cykloboxu. 

Poznámky pro vozíčkáře

Most i jeho okolí je pro vozíčkáře dobře dostupné. 

Rady a tipy

Doporučujeme pěší výlet na Akátovou rozhlednu

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu