Sternův kříž

Barokní památka z 18. století v lese nad Židlochovicemi


Na okraji lesního celku Velký hájek nad Židlochovicemi mezi dvěma velkými lipami stojí mohutný barokní kříž z r. 1764. Vytvořil ho sochař Johann Stern, rodák z Grazu, který v Židlochovicích bydlel v dnešní ulici Masarykově čp. 106. Kříž původně stál spolu s dalšími sochami na kamenném mostě přes Svratku. Sternova díla jsou dnes umístěna u židlochovického kostela Povýšení sv. Kříže a u zámku. Nedaleko kříže vyvěrá slabý pramen zvaný Studánka ve Velkém hájku.

Stern vytvořil sochy z místního pískovce, který ve formě fosilií obsahuje rozsivky, řasy s křemitými schránkami, které činí horninu odolnější vůči zvětrávání

Podle: 

Informační tabule u studánky ve Velkém hájku, duben 2019


Umístění

GPS souřadnice

49°2'11.921"N, 16°37'58.956"E

Adresa

Židlochovice 667 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Židlochovice
Nadmořská výška
301 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kříž byl postaven r. 1764.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Židlochovice.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem buď do Židlochovic nebo do Nosislavi.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto doporučujeme nechat buď v Židlochovicích nebo v Nosislavi.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Průvodce busu může nechat účastníky výpravy vystoupit v Nosislavi, nechat je přejít přes Akátovou rozhlednu do Židlochovic, kde je zase nabere. 

Přístup pěšky

Ze Židlochovic: jděte z ulice Komenského po zelené značce vzhůru. V místě, kde značka pravoúhle odbočuje vlevo, pokračujte stále rovně vzhůru. Z centra města cca 1,2 km.

Z Nosislavi: Jděte po modré značce přes  Kyndlířky směr Akátová rozhledna. Sternův kříž najdete v blízkosti stejnojmenného rozcestí. Z Nosislavi asi 4 km. 

Z Akátové rozhledny: jděte po modré značce směr Nosislav. Celkem asi 1,2 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Přístupová komunikace od Židlochovic a modrá značka Nosislav - Akátová rozhledna jsou sjízdné jen na horském kole. Občas je nutno kolo vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

Sternův kříž není pro vozíčkáře dostupný. 

Rady a tipy

Doporučujeme auto nechat v Židlochovicích, jet do Nosislavi autobusem, jít pěšky trasu Nosislav - Kyndlířky - Sternův kříž - Výhon (Akátová rozhledna) - Židlochovice. Nejlepší je trasu absolvovat na jaře, kdy hezky kvetou keře a stromy, v létě za úmorného vedra tudy nechoďte. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu