Moravskokrumlovský vodopád

Při větších srážkách se tvoří malebný vodopád na přítoku řeky Rokytné


Řeka Rokytná se pod Moravským Krumlovem dostává do území geologicky příslušného k Boskovické brázdě. V ní vystupují na povrch velmi zajímavá a efektní skalní uskupení tvořená slepencem. Ten je tvořen valouny a vápnitým tmelem, což svědčí o skutečnosti, že hornina vznikala z balvanů krátce dopravovanými vodním korytem do moře. Balvany nejsou obvykle zcela zaoblené, při krátkém transportu je voda nestačila zcela „zakulatit“. Valouny pak byly nedaleko od břehu zpevněny, spojeny jemnou vápnitou hmotou načervenalé barvy. 

Řeka Rokytná v těchto zajímavých slepencích permokarbonského stáří tvoří neckovité, romantické údolí s příkrými svahy, které vyvolávají dojem velkoleposti. Vzhledem k příkrým svahům jsou všechny potůčky ústící do Rokytné poměrně prudké. Některé z nich mají kaskádový ráz. 

Pravostranný přítok pod osadou Rokytná překonává prudký spád v rokli se dvěma poměrně vysokými stupni, na nichž vznikly vodopády. Ty jsou mimořádně efektní zejména po prudkém dešti, při „obyčejném“ počasí jsou poměrně nevýrazné nebo v nich nemusí být voda vůbec. 

Horní vodopád je asi 4 m vysoký, pak voda krátce teče k dolnímu vodopádu asi 11 m vysokému. Skalní hrana dolního vodopádu postupně směrem dolů zvyšuje svůj sklon, takže voda na vodopádu nahoře „klouže“ a dole „padá“. Na obou vodopádech můžeme v řečišti pozorovat vápnité povlaky, které vznikly vysrážením z vody. Jedná se o proces stejný jako při vzniku travertinu. 

Rokle vznikla zpětnou erozí a při vyšších srážkách dochází výmolnou činností vody k jejímu dalšímu zahlubování a formování. 

Na pravé straně rokle vystupuje nad řekou Rokytnou mohutné skalní defilé, které můžeme obdivovat nejenom pohledem od řeky, ale také z protější stráně, kde vede silnice. 

K vodopádu vede odbočka od modře značené stezky, která vede údolím a u vodopádu slepě končí. Je sice možno stoupat po strmé pěšině na levém břehu rokle poněkud výše, ale nepokládáme to za příliš bezpečné. 

Podle: 

Janoška, M. (2008): Nejkrásnější vodopády České republiky, Academia Praha, str. 210


Umístění

GPS souřadnice

49°3'35.635"N 16°19'34.373"E

Adresa

Rokytná
Moravský Krumlov 672 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Rokytná
Nadmořská výška
240 m.n.m.
Základní číselné údaje
Dolní vodopád je vysoký 11 m, horní 4 m. Vodopád lež v národní přírodní rezervaci Krumlovsko-rokytenské slepence, která má rozlohu 86,6 ha a byla vyhlášena r. 2005.
Kategorie chráněného území
Národní přírodní rezervace Krumlovsko-rokytenské slepence

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice je Moravský Krumlov na trati Brno - Střelice - Moravské Bránice - Moravský Krumlov - Hrušovany nad Jevišovkou. Výlet do Rokytné ale můžete také výhodně začít v železniční stanici Ivančice (odbočná trať z výše jmenované). Do Moravského Krumlova i Ivančic jezdí přímé vlaky z Brna, u některých spojení je nutný přestup v Moravských Bránicích. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ves Rokytná má poměrně kvalitní spojení s okolím. Jezdí sem autobusy linky 432 Ivančice - Moravský Krumlov - Znojmo. Lepší začátek výletu je tedy v Ivančicích, žel. st., odkud vás autobus doveze přímo do Rokytné. Pokud byste cestovali vlakem do Moravského Krumlova, museli byste z nádraží jet jedním autobusem do centra města a pak linkou 432 do Rokytné (což je moc přestupů). Linka 432 má provoz v pracovní dny i o víkendu. Výstupní zastávka se jmenuje Moravský Krumlov, Rokytná

Příjezd osobním autem, parkování

V Rokytné můžete zaparkovat např. u kostela sv. Leopolda. Dvě auta se také vejdou na hliněnou plochu při silnici pod vsí Rokytná, kde vyúsťující polní cesty vedené údolím řeky (49°3'56.183"N, 16°19'27.768"E).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusu doporučujeme parkovat v Rokytné u kostela

Přístup pěšky

Z autobusové zastávky v Rokytné: jděte po modré značce pod ves a zde hledejte odbočku k vodopádu. Celkem asi 1 km.

Z náměstí v Moravském Krumlově jděte nejdříve k zámku, za ním prudce vpravo do tunelu a pak k řece, to vše po modré značce, po níž pokračujete až do Rokytné, pak pod ves a odbočkou k vodopádu. Celkem asi 4 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Stezka s modrou značkou z Moravského Krumlova do Ivančic je sjízdná takto: úsek Moravský Krumlov - Rokytná jen na horském kole, u Rokytné v prudkém svahu je nutno kolo vést. Jeďte raději po silnici nebo podél řeky. Úsek Rokytná - Pod Budkovicemi je sjízdný na horském kole, krásná krajina, doporučujeme. Úsek pod Budkovicemi - Ivančice je u Budkovic odkloněn od řeky a je na něm mnoho pasáží, kde kolo musíte vést. Odbočka k vodopádu je sjízdná jen částečně. 
   

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář se s doprovodem může dopravit k ústí rokle údolím Rokytné z místa, které uvádíme pro parkování dvou automobilů. Závěr odbočky z modré značky k vodopádu je ovšem pro vozíčkáře nedostupný. 

Rady a tipy

Doporučujeme dopravit se vlakem do Moravského Krumlova, svézt se navazujícím autobusem do centra města a po modré absolvovat 13 km cestu mezi krásnými slepencovými skalami do Ivančic, kde výlet zakončíte a autobusem nebo vlakem se dopravíte zpět. 

Zajímavé je ve vsi Rokytná navštívit místo, kde se dříve rozkládalo hradiště Rokyten


Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu