Preiner Wand

Výrazný vrchol v rakouském pohoří Raxalpe


Preiner Wand je nadmořskou výškou nepříliš zajímavá, ale relativním převýšením mohutná, krásná vápencová hora se strmou severní stěnou v rakouském pohoří Raxalpe. Na vrchol s výrazným křížem vede stěnou vysokou až 450 m několik via ferrat různé obtížnosti, avšak pro běžnou turistiku je Preiner Wand snadno dosažitelný od horské chaty Neue Seehütte (přístup ze sedla Preiner Gscheid) nebo od horské chaty Ottohaus přes vrchol Jakobskogel. Blízko Ottohausu je horní stanice lanovky Raxseilbahn

Z vrcholu je vynikající rozhled jak k severu a západu do hlubokého údolí s městy Reichenau an der Rax a Gloggnitz, tak k jihu na vápencovou plošinu pohoří Rax. Vidět je také průsmyk Semmering a pohoří Schneeberg


Umístění

GPS souřadnice

47°42'01.8"N 15°44'10.2"E

Adresa

Reichenau an der Rax A-2651

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1783 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst. Payerbach-Reichenau na trati Wien - Brück an der Mur, která vede přes známý průsmyk Semmering. Pokud pojedete od Vídně, pak ale na průsmyk nedorazíte. V Payerbachu zastavují rychlíky z Vídně, ale vlaky typu EC na lince Praha - Graz zde nezastavují, je nutný přestup např. ve Wiener Neustadtu. Z Payerbachu do Hirschwangu vede sice 6 km dlouhá úzkorozchodná trať, na ní ovšem je jen muzejní provoz. Ale od nádraží v Payerbachu až k dolní stanici lanovky jezdí autobusy.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z nádraží v Payerbachu jezdí autobusy Postbus k dolní stanici lanovky. Vystupte na místě, které je v jízdních řádech vedeno pod názvem Hirschwang an der Rax Raxseilbahn. 

U dolní stanice lanovky Raxseilbahn je obrovské parkoviště pro automobily a autobusy. V rekreačních špičkách je třeba počítat s tím, že na lanovku můžete dlouho čekat. Uvážíme-li ale, že v kabince překonáte převýšení téměř 1000 metrů, pak se čekání spíše vyplatí. 

Příjezd osobním autem, parkování

Auto zaparkujte u dolní stanice lanovky (severně od vesnice Hirschwang an der Rax).  

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus zaparkujte u dolní stanice lanovky (severně od obce Hirschwang an der Rax).   

Přístup pěšky

Od horní stanice lanovky Raxseilbahn v nadmořské výšce 1505 m je to asi 1,3 km k uvale pod Ottohausem, na kterou v terénu neupoutávají žádné informační tabule, dalších 0,7 km pak půjdete k Ottohausu. Jakobskogel zdoláte po dalším 0,5 km dlouhém stoupání od chaty.  Z vrcholu Jakobskogelu na Preiner Wand vede asi 2,5 km dlouhá, poměrně pohodlná značená hřebenovka s výhledy. 

Od chaty Neuseehütte je to na vrchol Preiner Wand ještě blíže, jen asi 1 km s převýšením 100 m. Ale dostat se ze sedla Preiner Gscheid (parkoviště aut) na chatu je poměrně namáhavé - 5 km s převýšením 600 m. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na vrchol na kole nejezděte. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vrchol není pro vozíčkáře dosažitelný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu