Jakobskogel

Vyhlídková hora v rakouském pohoří Raxalpe


Jakobskogel je vrchol nad chatou Otto-Schütz-Haus v rakouském pohoří Raxalpe s monumentálním rozhledem. Zvláště impozantní je pohled k severovýchodu na pohoří Schneeberg a k východu do sníženiny s městy Reichenau an der Rax a Gloggnitz. Jakobskogel nemá rozeklaný vrchol tvaru štítu, avšak jeho jižní úbočí je velmi prudké a je tvořeno skalami. 

Umístění

GPS souřadnice

47°42'43.6"N 15°45'31.7"E

Adresa

Reichenau an der Rax A-2651

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1737 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

 Jeďte do žst. Payerbach-Reichenau na trati Wien - Brück an der Mur, která vede přes známý průsmyk Semmering. Pokud pojedete od Vídně, pak ale na průsmyk nedorazíte. V Payerbachu zastavují rychlíky z Vídně, ale vlaky typu EC na lince Praha - Graz zde nezastavují, je nutný přestup např. ve Wiener Neustadtu. Z Payerbachu do Hirschwangu vede sice 6 km dlouhá úzkorozchodná trať, na ní ovšem je jen muzejní provoz. Ale od nádraží v Payerbachu až k dolní stanici lanovky jezdí autobusy.  

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z nádraží v Payerbachu jezdí autobusy Postbus k dolní stanici lanovky. Vystupte na místě, které je v jízdních řádech vedeno pod názvem Hirschwang an der Rax Raxseilbahn. 

U dolní stanice lanovky Raxseilbahn je obrovské parkoviště pro automobily a autobusy. V rekreačních špičkách je třeba počítat s tím, že na lanovku můžete dlouho čekat. Uvážíme-li ale, že v kabince překonáte převýšení téměř 1000 metrů, pak se čekání spíše vyplatí. 

Příjezd osobním autem, parkování

Auto zaparkujte u dolní stanice lanovky (severně od vesnice Hirschwang an der Rax).  

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus zaparkujte u dolní stanice lanovky (severně od obce Hirschwang an der Rax).   

Přístup pěšky

Od horní stanice lanovky v nadmořské výšce 1505 m je to asi 1,3 km k uvale pod Ottohausem, na kterou v terénu neupoutávají žádné informační tabule, dalších 0,7 km pak půjdete k Ottohausu. Jakobskogel zdoláte po dalším 0,5 km dlouhém stoupání od chaty.  

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole jízdu na vrchol nedoporučujeme.  

Poznámky pro vozíčkáře

Cesta od lanovky k Ottohausu a pak na vrchol Jakobskogelu není pro vozíčkáře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu