Vyhlídkový (dvoj)kopec mezi Berounem a Zahořany

Zpola zarostlá bezejmenná kóta je místem, odkud máte okolí Berouna téměř jako na dlani


Při silnici mezi Berounem a Zahořany (což je dnes část Králova Dvora) se zdvihají dvě nepříliš nápadné, křovinami částečně porostlé vyvýšeniny. V mapách nemají jméno. Jsou budované prvohorními břidlicemi a prachovci, na některých místech tyto horniny vystupují na povrch v zajímavých profilech. Okolí je známo jako naleziště zkamenělin (Zahořanský stratotyp, Děd), takže je velmi pravděpodobné, že i na těchto kopcích lze fosilie najít.

Místní lidé sem chodí na procházky, protože je odsud zajímavý výhled na Beroun a okolí. Město ale není nijak pohledově krásné, protože mu dominují rozsáhlá panelová sídliště. Ta navíc po sérii zateplení získala pestré barvy, které zcela přehlušují jiné domy a tím je jejich přínos diskutabilní. V Berouně a okolí je celá řada průmyslových provozů, které z kóty 289 můžeme vidět. Jsou to zejména provozy Králodvorských železáren, které léta dávaly lidem práci, ale současně znečišťovaly životní prostředí. Úplně stejně na tom byly Králodvorské cementárny (dnes již zrušené, byly největším znečišťovatelem vzduchu v berounské kotlině), které však jsou schovány za protějším kopcem.

Krajina okolo Berouna je ale úchvatná. Z kopců je vidět lom Kosov, kopec Zlatý kůň a údolí Litavky směrem ke Zdicím a kostel v Počáplech. Směrem k severu vystupuje vrch Děd.

Při redakční návštěvě r. 2023 jsme zaznamenali, že na rozhledovém místě je postavena dřevěná, asi 3 m vysoká vyhlídková plošina. 


Umístění

GPS souřadnice

49°57'19.424"N 14°2'2.307"E

Adresa

Beroun, Králův Dvůr 266 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Beroun, Králův Dvůr
Nadmořská výška
289 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávka se jmenuje Králův Dvůr. Je situována na trati Praha - Plzeň.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávka autobusů se jmenuje Králův Dvůr, u zámku a Králův Dvůr, Na Knížecí.

Příjezd osobním autem, parkování

U vyhlídkových kopců s kótou 289 není parkoviště. Zastavit s vozem můžete u garáží pod kopci směrem k Berounu.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz popis pro cestu autem.

Přístup pěšky

Ze žel. zast. Králův Dvůr: jděte od žel. zastávky přes říčku Litavku a pak podejděte dálnici. Na staré silnici Praha - Plzeň se dejte krátce vpravo směrem na Beroun. Pak se dejte vzhůru ulicí Pod Hájem. Celkem asi 1,5 km.

Z autobusové zastávky Králův Dvůr, Na Knížecí: jděte krátce ve směru na Beroun, tj. k východu asi 300 m. Zde je zastávka Králův Dvůr, u zámku. Pak se dejte vzhůru ulicí Pod Hájem. Celkem asi 1,1 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Trasy popsané pro pěší jsou sjízdné i pro kola, a to i pro silniční. Stezky na vyhlídkových kopcích ale jsou sjízdné jen pro horská kola.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář si může vychutnat výhled již ze sedla, jímž prochází silnice Beroun - Zahořany. Pokud by chtěl vyjet až na vyhlídkové kopce, musel by si vzít fyzicky silný doprovod.

Rady a tipy

Pokud máte rádi "malé" vyhlídky, rozhodně také navštivte Zahořanský stratotyp.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu