Lípy u Předklášteří

Památné stromy u železniční trati


Severně od náspu železniční trati Brno - Havlíčkův Brod v úseku Tišnov - Dolní Loučky se na křižovatce lesních cest zachovaly dvě krásné lípy. Jedna je malolistá (Tilia cordata) a jedna velkolistá (Tilia platyphyllos). Kříž na rozcestí byl postaven r. 1802. 

Lípa malolistá kvete a plodí, její koruna je jednostranná, dost výrazně prosychající, u paty kmene má výmladky. Lípa velkolistá také kvete a plodí, jedná se o nádherný dvoják s úžlabím ve výšce 2,5 m. Strom je na první pohled vitální. Koruna je jednostranná, část směrem ke druhé lípě prosychá, u paty pozorujeme výmladky. 

Křižovatka lesních cest u Předklášteří je rozhodně zajímavým přírodním místem, jakýmsi ostrůvkem ticha mezi dvěma rušnými komunikacemi. Na jedné straně blízko vede silnice, na druhé železnice. 

Podle:

http://drusop.nature.cz/ost/chrobjekty/pstromy/index.php?SHOW_ONE=1&ID=7839, 16. 1. 2018


Umístění

GPS souřadnice

49°21'33.408"N, 16°23'18.807"E

Adresa

Předklášteří 666 02

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Předklášteří
Nadmořská výška
273 m.n.m.
Základní číselné údaje
Lípy byly vyhlášeny jako památné r. 2003.
Kategorie chráněného území
Památné stromy Lípy v Předklášteří

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Tišnov.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší autobusová zastávka se jmenuje Dolní Loučky, Střemchoví. Jezdí sem linky 163, 335 a 336 z Tišnova. Autobusové nádraží v Tišnově je postaveno hned vedle vlakového. 

Příjezd osobním autem, parkování

Autem dojeďte na křižovatku silnic č. 385 a 389 mezi Dolními Loučkami a Tišnovem. Odtud vede lesní cesta k samotě, ale nejdřív v prudké zatáčce mine obě lípy. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusem lze zaparkovat na křižovatce silnic č. 385 a 389 mezi Dolními Loučkami a Tišnovem. Podle předpisů to ale není. Na lesní cestu k lipám rozhodně nejezděte. 

Přístup pěšky

Z Tišnova, žst.: jděte po červené značce z města podél Svratky proti proudu, ale prozatím nepřecházejte řeku. Dojděte na rozcestí Besének, zde se dejte doleva přes železniční trať, přes řeku Svratku a pod další železniční tratí do Předklášteří (zelená značka). U přechodu přes rušnou silnici můžete využít občerstvení ve vyhledávané cukrárně. Pak se dejte po červené značce směr Dolní Loučky, ale již po 100 m odbočte mírně doprava a jděte přes zemědělský areál do roviny mezi poli a sady. Asi 500 m za poslední stavbou areálu vyhledejte pod železniční tratí propustek, kterým projdete na druhou stranu a zde již lípy najdete. 

Z Dolních Louček, Střemchoví, aut. zastávky: jděte na východní okraj zástavby a pokračujte polní cestou na východ k samotě Hlinky a poté k lipám. Pak se můžete podle výše uvedeného "obráceného" popisu vydat do Tišnova na vlak. 

Příjezd na kole, parkování kol

K lipám je možno odbočit při cyklistickém výletě, pokud míjíte křižovatku silnic mezi Dolními Loučkami a Tišnovem. Stačí z křižovatky krátce odbočit lesní cestou k jihu. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře jsou lípy dostupné jedině tak, že až k nim dojedete autem. 

Rady a tipy

Doporučujeme výlet Tišnov, žst. - pak podle popisu k lipám - pak do Střemchoví, zde vystoupit na zříceninu hradu Loučka, sestoupit do údolí Loučky a podél ní se po cyklostezce vrátit zpět do Předklášteří a Tišnova. Asi 8 až 10 km, podle toho, které případné trasy zvolíte. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu