Železniční stanice Horní Lipová a Muzeum Slezského Semmeringu

Malé, útulné nádraží a velmi zajímavá expozice o horské trati

Kontaktní informace

972 745 627

zstjek-kanc@opr.ova.cd.cz

Železniční stanice Horní Lipová na trati Olomouc - Šumperk - Hanušovice - Jeseník je jednou z nejpůvabnějších horských stanic v Česku. Na trati zvané Slezský Semmering je velké množství oblouků, stoupání, vlaky překonávají údolí po několika viaduktech. 

Mezi Ramzovou a Horní Lipovou se vypíná Mramorový vrch (715 m.n.m.), na jehož úbočí se těžil (a dnes nárazově stále těží) kvalitní vápenec. Železnice tento kopec objíždí dlouhým obloukem, ale vede přitom těsně vedle dobývacího prostoru kamenolomu. Až do r. 2016 mohla být surovina z lomu odvážena po vlečce "Kamenolom", která odbočovala ze širé trati přímo do prostoru lomu. Vlečka je dnes zrušena a o přepravu občasně těžené suroviny se starají nákladní auta. Ponechme stranou, zda zvítězila ekologie a řekněme si, že existence kamenolomu a potřeby seřazování nákladních vlaků byla prvním důvodem zřízení poměrně velké stanice Horní Lipová

Druhým důvodem byla nutnost někde mít více kolejí pro křižování vlaků na dlouhém jednokolejném úseku mezi stanicemi Ostružná a Lipová-lázně. 

Stanice se dostala do většího povědomí veřejnosti jakožto místo služby komiksového a filmového hrdiny  Aloise Nebela. Horní Lipová se v komiksu a filmu jmenovala Bílý Potok. 

Cestující v Horní Lipové vítá nesmírně milá a pohostinná čekárna s kachlovými kamny. Současně každý má možnost navštívit malé železničářské Muzeum Slezského Semmeringu v budově bývalého ústředního stavědla. Věnuje se trati, která byla zprovozněna r. 1888 (stejně jako celý úsek Hanušovice – Jeseník). Expozice je věnována především historické železniční technice, dobovým návěstidlům, historickým předpisům a různým dokumentům, jízdenkám, plakátům a starým fotografiím trati, zejména z horského úseku Branná – Ramzová – Lipová-lázně. Návštěvník si také může zkusit obsluhu elektromechanického výhybkářského přístroje z vlečky „Kamenolom“, zařízení na označování historických lepenkových jízdenek a kleští průvodčího. Muzeum je rozlohou malé, ale překvapí uspořádaností a faktografickou přesností. Dokonce i lidé, kterým železnice nic neříká, řeknou po návštěvě, že expozice je "příjemná". 

Vstup si můžete dohodnout  s výpravčím a u něj zaplatit symbolické vstupné. Otevřeno je denně od 5:00 do 22:00 hodin. Větším skupinám doporučujeme rezervaci.

Podle:

https://www.jesenik.org/volny-cas-v-jeseniku/272-muzeum-slezskeho-semmeringu.html, 29. 7. 2018

https://www.navstivtejeseniky.cz/cil/muzeum-slezskeho-semmeringu, 29. 7. 2018

http://www.lipova-lazne.cz/vismo/dokumenty2.asp?u=8466&id_org=8466&id=34836&p1=14622, 29. 7. 2018


Umístění

GPS souřadnice

50°13'28.972"N, 17°5'0.659"E

Adresa

Horní Lipová
Lipová-lázně 790 63

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Horní Lipová
Nadmořská výška
605 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Horní Lipová na trati Šumperk - Hanušovice - Jeseník. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

V údolí pod nádražím je zastávka autobusů, která se jmenuje Horní Lipová, konečná. Jezdí sem spoje z Jeseníku. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze u železniční stanice nebo na parkovací ploše u železničního viaduktu v údolí. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Busem lze přijet až přímo k železniční stanici. Velké typy autobusů ale mohou mít problém s otočením. Pak musíte zastavit na autobusové konečné dole ve vsi. 

Přístup pěšky

Ve stanici Horní Lipová lze začít nebo zakončit výlety do Rychlebských hor. Na hlavní hřbet doporučujeme vyrazit po modré značce. 

Příjezd na kole, parkování kol

Milovníci horských kol mohou stanici Horní Lipová využít jako výchozí či cílový bod výletu po Rychlebských horách. Na hlavní hřebenovku vede z údolí pod stanicí cyklotrasa 6044 značená modře. 

Poznámky pro vozíčkáře

Stanice je bezbariérová, muzeum nikoliv. Vozíčkáře byste do dveří bývalého stavědla museli vynést. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu