Skály na Zadním Jestřábí

Kvarcitové skalní útvary při cestě z Rejvízu na Kazatelny


Při cestě z Rejvízu na hlavní vrchol zvaný Kazatelny již na kótě 891 v oblasti, která je na mapách označena jako Zadní Jestřábí, provází cestu pět skalních věžiček a jedna vyšší skála. Všechny připomínají "kazatelny", ačkoli samotný vrchol tohoto názvu je ve směru od Rejvízu ještě asi o půl kilometru dál. Jsou z kvarcitu (křemence), který na se tomto místě střídá s polohami  fylitu s grafitem o mocnosti od několika centimetrů do 65 cm. Horniny tu vykazují učebnicové známky kliváže

Laik kliváž může zaměnit s vrstevnatostí. Vrstevnatost sledujeme u usazených hornin. Kliváž jí jen připomíná. Jsou to tektonicky, to jest druhotně vzniklé plochy rozpadu horniny bez její celkové rekrystalizace. Jednotlivé folie horniny se nazývají litony. Někde jsou litony tak výrazné, že překrývají původní vrstevnatost.

Na skalkách pod vrcholem Kazatelny v oblasti Zadní Jestřábí lze pozorovat střídání poloh kvarcitů a fylitů s grafitem, které ale není vrstevnatostí, nýbrž kliváží. Aby to nebylo jednoduché, geologové našli na skalkách klivážní systémy dva, starší a mladší, různých sklonů a směrů. Oba systémy se navíc nepravidelně a jen místy vzájemně protínají. A konečně - v kvarcitech lze pozorovat vrásy velikosti řádu v centimetrech až decimetrech.

Významný český geolog Ivo Chlupáč již roku 1975 našel a popsal v sutích na jihovýchodním svahu hřebene zkameněliny, a to mlže.

Pět skalek na kótě 891 má výšku do 3 metrů, nejvyšší skála v sedle mezi kótou 891 a vrcholem nazvaným Kazatelny má výšku 8 metrů.

Mezerami mezi stromy se od skalek částečně otevírají pohledy do údolí u města Jeseník.

Podle:

http://lokality.geology.cz/828, 18. 1. 2016

http://www.geology.cz/aplikace/encyklopedie/term.pl, 18. 1. 2016







Umístění

GPS souřadnice

50°12'14.125"N, 17°17'10.728"E

Adresa

Rejvíz
Zlaté Hory 793 96

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Rejvíz
Nadmořská výška
885 m.n.m. - 891 m.n.m.
Základní číselné údaje
Skály na Zadním Jestřábí jsou vysoké od 2 m do 8 m.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Jeseníky

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Jeseník.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší dobře použitelná zastávka autobusů se jmenuje Zlaté Hory, Rejvíz, zotavovna. Zde u parkoviště aut návštěvníků rezervace Rejvíz zastavují autobusy na lince Jeseník - Zlaté Hory. V pracovní dny zde jezdí šest párů spojů, o víkendech tři (r. 2015/2016).

Příjezd osobním autem, parkování

Auto je možné nechat před zotavovnou na Rejvízu na označeném parkovišti. Stání je v letní sezoně placené a spíše drahé.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Platí totéž, co pro auta.

Přístup pěšky

Z Rejvízu jděte po žluté značce asi 4,5 km k jihozápadu. Žlutá značka má charakter hřebenové trasy a je možno po ní jít např. až na sedlo Videlský kříž.

Příjezd na kole, parkování kol

Na Kazatelny a do oblasti Zadního Jestřábí mohou vyjet zvlášť šikovní terénní cyklisté, běžným netrénovaným osobám jízdu přes tento vrchol nedoporučujeme. Okolními lesy, např. údolím Černé Opavy vedou ale nádherné lesní cesty a silnice vhodné pro jízdu na kole.

Poznámky pro vozíčkáře

Oblast Zadního Jestřábí je pro vozíčkáře nedostupná.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu