Arberseewand

Velmi vysoká, místy skalnatá stěna nad Großer Arbersee (Velkým Javorským jezerem)


Nad ledovcovým jezerem Großer Arbersee v Bavorském lese se zvedá zhruba 350 m vysoká stěna zvaná Arberseewand. Je velmi strmá, místy skalnatá a byla modelována týmž ledovcem, jako jezero. Skalní rulový podklad je pokryt přirozeným rostlinstvem, které odpovídá nadmořské výšce. Je to smrkovo-bukovo-.jedlový les s hojným množstvím kapradin, mechů a další vegetace, na níž je vidět, že do ní člověk dlouhou dobu nezasahoval. Některé rulové skalní výchozy porostlé kapradinami jsou na Arberseewandu velmi krásné a působivé.

Napříč stěnou vede stezka, která ještě nedávno byla uváděna v mapách jako značená, v terénu jsou ale značky smazány. Zákazy vstupu jsme při redakční návštěvě nezaregistrovali.


Umístění

GPS souřadnice

49°5'46.687"N, 13°8'48.381"E

Adresa

Bayerisch Eisenstein 94252

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
950 m.n.m. - 1300 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Přírodní rezervace Großer Arbersee a Arberseewand

Přístup

Příjezd vlakem

Pod jezerem Großer Arbersee v údolí říčky Großer Regen vede železniční trať Plattling - Bayerisch Eisenstein. Nejbližší dostupnost jezera je ze stanice Bayerisch Eisenstein. Z Česka jeďte po trati z Plzně přes Klatovy až do konečné stanice Železná Ruda-Alžbětín. Obě stanice tučně vytištěné využívají na státní hranici společnou nádražní budovu.


Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do blízkosti jezerní stěny je možno dostat se autobusem ze Železné Rudy nebo z nádraží Bayerisch Eisenstein. Spoje jezdí k horskému hotelu v osadě Brennes nebo až k dolní stanici lanovky, která vede na Großer Arber.

Příjezd osobním autem, parkování

Velké Javorské jezero a jeho okolí je natolik vyhledávanou turistickou atrakcí, že bylo u něj nutno vybudovat dvě obří parkoviště. Ze silnice Plzeň - Železná Ruda - Deggendorf (E53), odbočte k jezeru buď silnicí vedenou těsně  u státní hranice na území Německa v Bayerisch Eisensteinu nebo odbočte v osadě Regenhütte.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd autem.

Přístup pěšky

Z Bayerisch Eisensteinu jděte podle směrovek k jezeru 5,5 km. Od jezera se nabízí možnost výstupu na nejvyšší horu Šumavy Großer Arber. Okolo jezera vede okružní turistická stezka.

Na jezerní stěnu Arberseewand vede neznačená pěšina. Jak se na ni dostanete? Od výtoku potoka Geigenbach, který teče z jezera, se vydejte nejprve značenou cestou do kopce téměř přímo k jihu asi 650 m. Dorazíte na lesní silnici vybudovanou ze sypaného materiálu. Dejte se po ní ostře vpravo do kopce. Po 120 m silnice odbočuje ostře vlevo, ale jiná, taktéž sypaná, vede rovně. Neodbočujte vlevo, jděte rovně. Po dalších 160 m široká cesta končí, pokračujte pěšinou a neodbočujte. V podstatě není ani kam. Takto po romantické, místy hůře schůdné pěšině dojdete až do sedla mezi horami Mittagsplatzl a Großer Arber. V sedle je turistický přístřešek.      

Příjezd na kole, parkování kol

Pěšina na Arberseewand je na kole absolutně nesjízdná.

Poznámky pro vozíčkáře

Pěšina na Arberseewand je pro vozíčkáře nedostupná.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu