Rybí dům a obří akvária v Chotěbuzi

Hezká a poučná expozice, možnost vlastního lovu ryb, restaurace

Kontaktní informace

+421 558 712 405
Oficiální stránky
rybidum@centrum.cz

V průmyslové krajině na Ostravsku v údolí řeky Olše mezi Karvinou a Českým Těšínem byste nečekali turistický zážitek. Jsou tu ale hned dva. Pro jistotu je jejich zakladatelé umístili hned u hlavní silnice, aby to návštěvníci neměli složité s hledáním. Prvním je archeoskanzen a druhým Rybí dům.

Výborný podnikatelský tah zvaný Rybí dům má několik atraktivit.

Jako první si všimnete neobvyklé budovy sestávající ze dvou věží tvaru válce a se střechou ve tvaru jehlanu. Věže jsou spojeny traktem na půdorysu obdélníku. Výška celého objektu je dostačující na to, aby jej bylo možno vidět z blízké silnice a přitom aby nebyl příliš nadřazen okolí. 

V budově je vyhledávána především expozice akvárií s rybami, želvami a dalšími živočichy. Rozhodně zaujme největší akvárium o objemu 300 000 litrů se sladkovodními rybami (kapr, štika, sumec, jeseter, lín, karas, bolen, amur, parma,...). Akvárium zaujímá 2 patra, živočichy je možno zhlédnout zevnitř přes skla a shora z hladiny. Pojetím je tato část expozice srovnatelná s podobnými stálými muzei nebo vodními parky v zahraničí (např. ve Valencii). Kromě toho je v dolním patře velké množství menších akvárií  s mořskými živočichy a akvarijními rybkami. Základní vstupné je 50 Kč (stav r. 2016).

V horním patře můžete obdivovat ryby na talíři. Ano - v Rybím domě je vyhlášená restaurace s neobyčejnou nabídkou specialit, kde vzhledem k náporu návštěvníků doporučujeme  rezervovat stůl na telefonním čísle +420 558 712 405 případně +420 774 712 413.

V Rybím domě se také můžete ubytovat, procházet se po okolí, koupit ryby anebo chytat pstruhy v malém rybníčku, jemuž vévodí statný bůh Veles. 

Řidiči ocení dostatek parkovacích míst a ostatní návštěvníci skutečnost, že železniční stanice Chotěbuz je od Rybího domu nedaleko. 

Otevřeno

Út - Ne 10 - 18, restaurace Út - Ne 11 - 21

Podle:

http://www.rybidum.cz/index.php/2-uncategorised/9-obri-akvaria, 24. 3. 2019


Umístění

GPS souřadnice

49°47'10.033"N, 18°35'25.790"E

Adresa

Za Mostem (Karvinská) 381
Chotěbuz 735 61

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Podobora
Nadmořská výška
255 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Chotěbuz na trati Karviná - Český Těšín. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusem můžete cestovat všemi linkami, které mají vedené spoje mezi Karvinou a Českým Těšínem. Vystupte v zastávce Chotěbuz, žst. 

Příjezd osobním autem, parkování

V blízkosti Rybího domu je dostatek parkovacích míst. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

V blízkosti Rybího domu je dostatek parkovacích míst. 

Přístup pěšky

Z Chotěbuzi, žst.: vyjděte z nádraží k hlavní silnici a dejte se vpravo a pak přímo, nikoli šikmo vpravo. Celkem asi 800 m. Vede tudy také zelená značka. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pěšiny a lesní silničky v okolí Chotěbuzi (i v šířeji pojatém jihovýchodním okolí Ostravy jsou velmi kvalitním terénem pro rodinné pohodové výlety na kole. Přímo okolo Rybího domu vede cyklotrasa 6100. 

Poznámky pro vozíčkáře

Dolní patro Rybího domu vozíčkář s doprovodem zvládne. 

Rady a tipy

V okolí doporučujeme ke zhlédnutí archeoskanzen, lípu a další stromy v západní části Chotěbuzi, naleziště česneku medvědího a sad s invazí jmelí bílého

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu