U Sražené vody

Hydrologicky velmi zajímavé místo 1 km od pramene Svratky


Žďárskými vrchy probíhá linie hlavního evropského rozvodí. Zhruba řečeno: všechny potoky odtud tekoucí na jihovýchod dotečou do řeky Svratky (a tím pádem dál do Dyje, Moravy, Dunaje a do Černého moře) a všechny potoky tekoucí na severozápad se dostanou do Sázavy, pak do Vltavy, Labe a do Severního moře.  Část Žďárských vrchů je odvoďňována do Doubravy, jejíž vody se vlévají také do Labe.

Na Vysočině a samozřejmě i ve Žďárských vrších je několik míst, na nichž obrazně řečeno můžete na jednu stranu vylít kbelík s vodou a na druhou také. Kdyby se voda nevsákla nebo neodpařila, mohla by v prvním případě dotéct do Černého moře, ve druhém do Severního (nebo obráceně).

Východně od obce Cikháj pramení řeka Svratka. Asi po 1 km od pramene tento vodní tok jakožto úzký potůček lákal mlynáře a skláře z Cikháje, tedy z povodí Sázavy, že tu na jednom místě v lese prokopali koryto, které část vody z potůčku  převádělo do povodí Sázavy. Lokalita se trefně jmenuje U Sražené vody a mohli bychom jí také nazvat bifurkací, v tomto případě ale umělou. 

O bifurkaci píšeme také u hesla Velké Dářko. 

Blízko je křižovatka lesních cest a u ní informační tabule. 

Poznámka: dle popisů různých turistů a cestovatelů víme, že situace u Sražené vody se může měnit. Někdy jsou k vidění dvě rozdvojení, někdy jen jedno. Někdy je cesta pro vodu směr Svratka volná, někdy přehrazená, přičemž toto přehrazení určitě dělají z radostí návštěvníci. My jsme v srpnu 2022 viděli umělé koryto ve směru na Sázavu vyschlé. 




Umístění

GPS souřadnice

49°38'44.646"N, 15°59'14.338"E

Adresa

Cikháj 591 02

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Cikháj
Nadmořská výška
720 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte buď do železniční stanice Žďár nad Sázavou (trať Brno - Havlíčkův Brod) nebo Nové Město na Moravě zastávka (trať Žďár nad Sázavou - Tišnov) a dál pokračujte autobusem.  

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Od vlakového nádraží ve Žďáru n. S. jezdí autobusová linka do Svratky. Vystupte v zastávce Cikháj. Jinou linkou můžete jet do obce Fryšava. Obě linky jsou v provozu v pracovní dny i o víkendu. V sobotu a v neděli ale jezdí jen malé množství spojů. 

Z centra Nového Města na Moravě jezdí autobus do Sněžného přes Vlachovice. Pokud předtím použijete vlak a vystoupíte v zastávce Nové Město na Moravě zastávka, pak pro přestup na autobus vyhledejte jeho zastávku Nové Město na Moravě, nemocnice. Z autobusu vystupte v zastávce Fryšava. Provoz jen v pracovní dny. 

Příjezd osobním autem, parkování

Nejbližší možnost k zaparkování auta je v Cikháji. Na východním konci obce je parkoviště pro asi 3 auta, ale parkovat lze i jinde. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkujte buď na Cikháji nebo ve Fryšavě. Obě místa lze výhodně kombinovat a účastníky zájezdu na jednom z nich vysadit a čekat na druhém.  

Přístup pěšky

Z Cikháje: jděte polní cestou k hájovně a pak stále lesem na východ stále po modré značce k rozcestí U Panáka. Zde doleva a na nejbližší křižovatce doleva. Až uvidíte informační tabuli, jděte lesem proti toku až k místu rozdvojení Svratky. Celkem asi 1,5 km. 

Z Fryšavy: nejdříve po zelené značce, pak po modré asi 5,2 km, pokud nepůjdete přes Fryšavský kopec, ale kratší cestou po lesní asfaltce, asi 5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz přístup pro pěší. Pro jízdy Žďárskými vrchy po lesních silnicích často nemusíte mít horské kolo, ale například pro úsek východně od Cikháje ano. 

Poznámky pro vozíčkáře

Informační tabule je pro vozíčkáře s doprovodem dostupná, místo rozdvojení toků nikoli. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu