Chata Eleonorka

Lovecká bouda a pramen, široko daleko jediné zastřešené místo, pod nímž lze nouzově přečkat nepřízeň počasí na Žákově hoře


Na severovýchodním úbočí Žákovy hory stojí jediná stavba široko daleko, chata Eleonorka, kterou obdaroval  hrabě Zdenko Radslav Kinský z Vchynic a Tetova v roce 1937 svoji manželku, Eleonoru Kinskou, rozenou Clam–Gallasovou, když jí bylo 50 let. Chata sloužila lovcům, během své existence nezměnila vzhled. Je jediným místem na Žákově hoře, kde lze nouzově přečkat případnou povětrnostní nepohodu pod krytou verandou. Pod chatou vyvěrá pramen. Chata dnes patří společnosti Kinský Žďár, stejně jako okolní rozsáhlé lesní pozemky včetně blízké národní přírodní rezervace Žákova hora. 

     

Umístění

GPS souřadnice

49°39'34.983"N, 15°59'38.975"E

Adresa

Cikháj 591 02

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Cikháj
Nadmořská výška
764 m.n.m.
Základní číselné údaje
Chata byla postavena r. 1937.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte buď do železniční stanice Žďár nad Sázavou (trať Brno - Havlíčkův Brod) nebo Nové Město na Moravě zastávka (trať Žďár nad Sázavou - Tišnov) a dál pokračujte autobusem. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Od vlakového nádraží ve Žďáru n. S. jezdí autobusová linka do Svratky. Vystupte v zastávce Cikháj. Jinou linkou můžete jet do obce Fryšava. Obě linky jsou v provozu v pracovní dny i o víkendu. V sobotu a v neděli ale jezdí jen malé množství spojů. 

Z centra Nového Města na Moravě jezdí autobus do Sněžného přes Vlachovice. Pokud předtím použijete vlak a vystoupíte v zastávce Nové Město na Moravě zastávka, pak pro přestup na autobus vyhledejte jeho zastávku Nové Město na Moravě, nemocnice. Z autobusu vystupte v zastávce Fryšava. Provoz jen v pracovní dny.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto lze zanechat v místě, kde silnice II/350 severně od Cikháje křižuje lesní cestu s červenou turistickou značkou. Příliš šetrné k přírodě to ale není a navíc tu nemusí být místo. Pak zbývá možnost parkovat v Cikháji nebo ve Fryšavě.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkujte buď na Cikháji nebo ve Fryšavě. Obě místa lze výhodně kombinovat a účastníky zájezdu na jednom z nich vysadit a čekat na druhém.

Přístup pěšky

Z Cihkáje: jděte nejprve po silnici k severu a pak doprava cestou a pěšinou po červené značce. V závěru poněkud prudší stoupání, kterým vystoupáte na vrchol Žákovy hory. Jděte pak asi 0,5 km na křižovatku červené se zelenou s pomníkem manželů Kinských. Odtud po zelené značce směr Kocanda, avšak hned první neznačenou odbočkou doleva dorazíte k chatě. Celkem asi 3,5 km. 

Z Fryšavy: zelená značka vede až téměř ke Stříbrné studánce po lesních silnicích, při zacházce na Fryšavský kopec a v závěru půjdete po lesních cestách a po šotolině. Po prohlídce Stříbrné studánky jděte dál po zelené na rozcestí s pomníkem manželů Kinských. Odtud po zelené značce směr Kocanda, avšak hned první neznačenou odbočkou doleva dorazíte k chatě. Celkem asi 6 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na lesní silnice, které vedou do oblasti Žákovy hory, můžete vjet na několika místech, např. 49°38'32.122"N, 15°57'53.906"E (jižně od Cikháje), 49°39'39.714"N, 15°58'22.688"E (severně od Cikháje), 49°40'18.269"N, 15°59'13.785"E (jižně od Kocandy) nebo 49°37'46.301"N, 16°2'25.475"E (ve Fryšavě).  Doporučujeme přijet od jihu okolo Stříbrné studánky a vzhledem k množství návštěvníků a k ochraně přírody v závěru kolo vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

S fyzicky dobře vybaveným doprovodem ovšem můžete zkusit výstup po asfaltkách s počátkem podobně jako cyklisté. Budete se moci kochat alespoň okraji rezervace Žákova hora. Nejbližší výstup doporučujeme z místa 49°39'39.714"N, 15°58'22.688"E (severně od Cikháje). K pomníku Kinských, na vrchol Žákovy hory a k chatě Eleonorka se ale nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu