Ambrožova vyhlídka

Úchvatná podívaná nad ledovcovým Labským dolem


Ambrožova vyhlídka je místem, nad nímž se tají dech. Jsme v západních Krkonoších, stojíme na skalním výběžku nad hlubokým údolím Labského dolu, které v příčném řezu má  tvar písmene U. Taková údolí vyhloubil ledovec. Zhruba 250 metrů pod námi teče a klikatí se v meandrech potok, který se zanedlouho stane řekou, jež odvádí vodu ze značného území Česka. Ano -  stane se řekou Labem. Stěny onoho písmene U jsou příkré, dokonce svislé, boční potoky (přítoky Labe) je překonávají vodopády. Není divu, že v blízkosti Ambrožovy vyhlídky je nejvyšší český vodopád - Pančavský. Kromě Labského dolu přehlédneme velkou část hlavního krkonošského hřbetu, od blízkého Vysokého kola až po nejvzdálenější Luční horu.

Jindřich Ambrož (1878-1955) byl neúnavným propagátorem turistiky a ochrany přírody a památek v Krkonoších. Jeho zásluhou získalo jilemnické muzeum pro své sbírky budovu zámku. V době po II. světové válce, kdy ostatní mysleli na rozvoj těžkého průmyslu či na své osobní zájmy, Ambrož psal turistické průvodce o Krkonoších, pořídil soupis památných stromů na Jilemnicku a zasloužil se o vyhlášení Krkonošského národního parku. V očích ostatních nechápal "novou dobu" a byl staromilcem zaměřeným na překonané věci - na přírodu a na památky - avšak dnes víme, jak prozíravé to bylo.

Právem jedno z nejkrásnějších míst v Krkonoších nese jeho jméno.

Podle:

http://krkonose.krnap.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=12650, 23. 11. 2016


Umístění

GPS souřadnice

50°45'45.510"N, 15°32'43.940"E

Adresa

Bedřichov
Špindlerův Mlýn 543 51

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Bedřichov v Krkonoších
Nadmořská výška
1275 m.n.m.
Základní číselné údaje
Výškový rozdíl mezi vyhlídkou a dnem Labského dolu je 250 metrů.
Kategorie chráněného území
Krkonošský národní park, I. zóna

Přístup

Příjezd vlakem

Pro návštěvu oblasti Ambrožovy vyhlídky lze zvolit dvě cílové železniční stanice: Vrchlabí (trať 044), kde navazují autobusové spoje do Špindlerova Mlýna, anebo Jilemnice (trať 042), odkud jezdí autobusové spoje na Horní Mísečky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem do Špindlerova Mlýna (spoje z velkého množství měst v ČR) a pak buď lanovkou Špindlerův Mlýn - Medvědín a potom pokračujte pěšky.

Nebo jeďte na Horní Mísečky a z Horních Míseček kyvadlovou autobusovou linkou, jejíž konečná zastávka se jmenuje Vítkovice, Zlaté návrší. Funguje jen v letní sezoně.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkoviště pro osobní automobily jsou ve Špindlerově Mlýně a na Horních Mísečkách.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkoviště pro busy jsou ve Špindlerově Mlýně a na Horních Mísečkách.

Přístup pěšky

Z Horních Míseček: 2,5 km po žluté značce. Pak u Vrbatovy boudy přejděte na červenou. Dál viz třetí řádek.

Od horní stanice lanovky na Medvědín: 3 km po červené značce přes Šmídovu vyhlídku k Vrbatově boudě. Dál viz třetí řádek.

Od Vrbatovy boudy jděte 1,3 km na sever po červené značce.
    


Příjezd na kole, parkování kol

K Vrbatově boudě lze dojet na kole z Horních Míseček a pak pokračovat dál k Labské boudě. Na úsek Vrbatova bouda - Labská bouda po červené značce je vjezd pro kola zakázán.

Poznámky pro vozíčkáře

K Vrbatově boudě lze dojet z Horních Míseček a pak pokračovat dál k Labské boudě. Na úsek Vrbatova bouda - Labská bouda po červené značce se vozíčkář nedostane.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu