Milovské perničky

Nádherné skalní útvary ve Žďárských vrších s tajemnými miskami na vrcholu


Milovské Perničky jsou nádherné skalní útvary, které přitahují laiky - turisty i odborníky - geology. 

Podloží je tvořeno rulou a migmatitem (o migmatitu viz heslo Devět skal), tedy starými horninami, převážně přeměněnými (metamorfovanými). Geologové starým oblastem s horninami, které jsou převážně přeměněné, říkají krystalinikum, v tomto případě mluvíme o svrateckém krystaliniku. 

Na hřbetu Borovského lesa horniny podlehly mrazovému zvětrávání. Nejodolnější části tvoří skalní hřbety i izolované věže, z nichž nejmohutnější Poradní skála je 25 m vysoká. Skalní bloky celkem napočítáme tři větší a dva menší. Je na nich patrná lavicovitá odlučnost. Co ale na skalách nad Milovy je nejvíce přitažlivé?

Na temenech věží se nacházejí skalní mísy zvané "perničky", tj. mísy s hrubým dnem, na nichž se při tření trdlem mohl např. třít na jemno uvařený mák. Podle místních pověstí je vytvořily buď tajemné síly nebo dávní lidé. Ale každopádně jsou mísy spojovány s kultovními nebo magickými obřady. Geologové vysvětlují původ skalních misek mrazovým zvětráváním a magii odmítají. Mis je celkem 11, mají průměr 20 - 87 cm a hloubku 6 až 30 cm. 

Z vrcholu se otevírá omezený výhled k jihozápadu. Nejvyšším vrcholem, který spatříme, je Devět skal, za ním vpravo je částečně ukryta a částečně je vidět Žákova hora

Pod skalami nalézáme balvanovou suť, která se v dobách ledových pohybovala spolu s půdou po svahu dolů (soliflukce). Skály a suť jsou porostlé lišejníky a mechy, roste tu také několik borovic, dále pak bříza bělokorá a jeřáb ptačí. Kolem skal pak přirozený les postupně přechází v les smrkový s bukem a jedlí, širší okolí pak tvoří smrková monokultura. 

Na migmatitech a rulách vznikají jen chudé půdy, takže botanické skvosty zde nerostou. Za zmínku rozhodně stojí porosty borůvek, botaniky možná bude zajímat šťavel kyselý, metlička křivolaká a různé druhy kapradin. 

Na věže je dovolen přístup, ale buďte ohleduplní k přírodě. Není například dovoleno skalní mísy ničit. Na skalách jsou cvičné horolezecké cesty. 
     

Podle:

http://lokality.geology.cz/1628, 9. 4. 2020

http://www.geology.cz/aplikace/encyklopedie/term.pl?soliflukce, 9. 4. 2020

https://www.zdarskypruvodce.cz/milovske-pernicky/, 9. 4. 2020

https://drusop.nature.cz/ost/chrobjekty/zchru/index.php?SHOW_ONE=1&ID=706, 9. 4. 2020

     


Umístění

GPS souřadnice

49°41'36.994"N, 16°5'16.707"E

Adresa

Březiny, Křižánky 572 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Březiny u Poličky, České Milovy, České Křižánky
Nadmořská výška
665 m.n.m. - 745 m.n.m.
Základní číselné údaje
Přírodní památka má rozlohu 10,5 ha. Její ochrana byla vyhlášena r. 1977. Území přírodní památky zahrnuje skály a okolí na jz svahu kopce, nikoli přímo vrchol s nadm. výškou 757 m.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy Přírodní památka Milovské perničky

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do stanice Nové Město na Moravě (místní trať Žďár nad Sázavou - Nové Město na Moravě - Tišnov).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobus jezdí na lince Nové Město na Moravě - Svratka. Nastoupit můžete například na terminálu v Novém Městě u vlakového nádraží. Vystupte na zastávce Křižánky, u mostu.

Na lince je provoz poměrně hustý v pracovní dny, o víkendu jede velmi málo spojů.

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkovat lze ve středu obce Křižánky (autobusová zastávka Křižánky, u mostu). Také můžete jet odtud po místní silnici na severovýchod, kudy také vede modrá značka. Auto necháte na vhodném místě před zákazem vjezdu do lesa. Pokud zde bude podobně smýšlejících řidičů hodně, místo nemusíte najít.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme účastníky zájezdu vysadit u zastávky busu Křižánky, u mostu, parkování s vozem u hotelu na Milovech a naložení účastníků buď u tohoto hotelu nebo na zastávce Křižánky, dolní konec. 

Přístup pěšky

Ze zastávky busu Křižánky, u mostu: po modré značce cca 2,5 km, v závěru místy prudší stoupání okolo skal Čtyři palice a pak 2 km dále po modré. Pod skalami je vyznačena odbočka k vrcholu. 

Příjezd na kole, parkování kol

Modrá značka poblíž skal je na lesní cestě sjízdné pro horská kola.  

Poznámky pro vozíčkáře

Vrchol není dostupný pro vozíčkáře. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu