Čtyři palice

Skupina mohutných skal u Křižánek na Vysočině


Čtyři palice jsou nádherné skály ve Žďárských vrších budované horninou migmatitem. Jsou přírodní rezervací, kde jsou chráněny nejen skalní útvary, ale i vegetace převažujících buků a borovic na nich a v jejich blízkosti. Čtyři palice jsou současně význačným pojmem ve světě horolezců jako cvičný terén. 

Skály se člení na tři bloky, které nesou jména (od severu): Děvín - výška skalní stěny 28 m, Čtyřpaličatá skála - 31 m a Tvrz - 22 m. Před Tvrzí je nižší skalní útvar zvaný Opomenutá

Horniny ve všech skalních útvarech mají sice velmi starý geologický původ, ale k jejich konečnému formování došlo až ve starších čtvrtohorách. Největší podíl na současném tvaru Čtyř palic má mrazové zvětrávání. Vnější činitelé, zejména pak střídání teplot okolo 0°C, způsobili, že skály jsou velmi strmé (mrazové sruby). Když se skála mrazovým zvětráváním rozpadala, na jejím úpatí se vlivem řícení nahromadila kamenná suť a kamenné moře, vznikaly převisy a puklinové jeskyně.

Minerální složení migmatitu na Čtyřech palicích je pro laiky poměrně komplikované, uvedeme jej stručně. Jsou zastoupeny křemeny, živce a slídy.  Hornina je charakteristická světlými pásky - leukosomy. Více o migmatitu píšeme pod heslem Devět skal

Výše popsané podmínky zapříčinily výsledek, že pod skalami se nacházejí jen mělké a chudé půdy. V nich rostou smrky, buky, javor klen a jedle, na skalách se daří borovici lesní, bříze a jeřábu ptačímu. Zajímavé jsou porosty lišejníků a mechorostů. Významný je výskyt bezobratlých živočichů, například pavouků, střevlíkovitých a pak ptáků (datel černý, sýc rousný, holub doupňák, krkavec velký).

Podle:

http://drusop.nature.cz/ost/archiv/plany_pece/index.php?frame&ID=24089, 17. 10. 2018

http://lokality.geology.cz/1041, 17. 10. 2018


Umístění

GPS souřadnice

49°41'9.833"N, 16°5'35.985"E

Adresa

Milovy
Křižánky 592 02

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
České Milovy
Nadmořská výška
733 m.n.m.
Základní číselné údaje
Hlavní skupina skal má výšku asi 33 metrů. Přírodní rezervace má rozlohu asi 38 ha. Byla vyhlášena r. 1991.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy Přírodní rezervace Čtyři palice

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do stanice Nové Město na Moravě (místní trať Žďár nad Sázavou - Nové Město na Moravě - Tišnov).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobus jezdí na lince Nové Město na Moravě - Svratka. Nastoupit můžete například na terminálu v Novém Městě u vlakového nádraží. Vystupte na zastávce Křižánky, dolní konec nebo Křižánky, u mostu.

Na lince je provoz poměrně hustý v pracovní dny, o víkendu jede velmi málo spojů.

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkovat lze ve středu obce Křižánky (autobusová zastávka Křižánky, u mostu). Také můžete jet odtud po místní silnici na severovýchod, kudy také vede modrá značka. Auto necháte na vhodném místě před zákazem vjezdu do lesa. Pokud zde bude podobně smýšlejících řidičů hodně, místo nemusíte najít. Úplně stejně můžete jet od autobusové zastávky Křižánky, dolní konec po místní silnici, kde vede zelená značka až k zákazu vjezdu, kde kapacita odstavného místa je asi 5 vozů. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme účastníky zájezdu vysadit u zastávky busu Křižánky, u mostu, parkování s vozem u hotelu na Milovech a naložení účastníků buď u tohoto hotelu nebo na zastávce Křižánky, dolní konec. 

Přístup pěšky

Ze zastávky busu Křižánky, u mostu: po modré značce cca 2,5 km, v závěru místy prudší stoupání. 

Ze zastávky busu Křižánky, dolní konec: po zelené značce cca 2,2 km, v závěru místy prudší stoupání. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pod skalami vede po lesní silnici cyklotrasa 4184, která ale míjí atraktivní místa Čtyři palice, Milovské Perničky a Zkamenělý zámek. Pokud tato místa chcete objet na kole po modré značce, počítejte s tím, že místy kolo je nutno vést, zvláště pak od západu ke Čtyřem palicím (souběh modré a zelené). 

Poznámky pro vozíčkáře

Vrcholy Čtyř palic ani jejich úpatí nejsou pro vozíčkáře dostupné. 

Rady a tipy

Doporučujeme pěší trasu Svratka - Karlštejn - Zkamenělý zámek - Milovské Perničky - Čtyři palice - Milovy, hotel. Cca 10 km s návazností na autobusy Nové Město na Moravě - Svratka. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu