Pašerácká stezka

Atraktivní cesta ve strmé stráni a mezi skalami v Národním parku Podyjí


Pašerácká stezka je název pro část červeně značené turistické trasy východně od Ledových slují v Národním parku Podyjí. Úzká pěšina byla vyznačena pro turisty po r. 1989. Vede v horní třetině svahu nad levým břehem Dyje. Na stezce existuje jedno místo, které je možno s trochou nadsázky označit jako exponované. Je jištěno několika lany. Průchod může být nebezpečný při sněhové pokrývce nebo při ledovce.  

Pašerácká stezka je velmi romantická díky kulisám skal z bítešské ortoruly. O rule píšeme v samostatném hesle. Ze stezky se na několika místech otevírají fantastické pohledy do říčního údolí i na protější částečně český, částečně rakouský břeh. 


Umístění

GPS souřadnice

48°52'57.468"N, 15°51'1.366"E

Adresa

Čížov
Horní Břečkov 671 02

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Čížov
Nadmořská výška
400 m.n.m. - 425 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Národní park Podyjí, I. zóna

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší rozumně použitelnou železniční stanicí je Šumná nebo Znojmo.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Pro výlet na Pašeráckou stezku existují tři možná výchozí místa dostupná autobusovou dopravou.

Do Lesné jedou autobusy ze Šumné (nikoli ale přímo od železniční stanice), ze Znojma nebo z Vranova. Ve Znojmě je autobusové nádraží u železniční stanice. Vystupte na zastávce Lesná, penzion. 

Do Vranova jezdí také autobusy ze Šumné i ze Znojma. Vystupte v zastávce Vranov nad Dyjí, náměstí. 

Do Čížova se dostanete autobusem ze Znojma. Vystupte v zastávce Horní Břečkov, Čížov. 

Příjezd osobním autem, parkování

Auto můžete zaparkovat severně od Čížova, v Lesné nebo ve Vranově (zde můžete dojet až na konec slepé ulice Zadní Hamry a stát na malém parkovišti, pokud tady bude místo).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus můžete zaparkovat severně od Čížova, v Lesné nebo ve Vranově (zde ale jen na oficiálním velkém parkovišti pod zámkem, do ulice Zadní Hamry nejezděte, vůz by se tady neotočil). Tip pro zájezdy milovníků přírody: Účastníky akce nechte vystoupit ve Vranově na náměstí, řidič odjede čekat do Čížova. Jděte pěší trasu Vranov - Obelisk - Čížov. Cca 9 km, jedinečný zážitek. 

Přístup pěšky

Z Lesné: po žluté značce k jihu téměř pořád lesem asi 3,5 km k Obelisku a pak asi 0,6 km na jihovýchod po červené značce. 

Z Vranova, nám.: po červené značce podél řeky, pak krátké strmé stoupání a nakonec víceméně po vrstevnici, asi 5,5 km, k Obelisku a pak ještě 0,6 km k jihovýchodu. Pokud parkujete na konci ulice Zadní Hamry, pak jen 3,5 km + 0,6 km.

Z Čížova, parkoviště severně od vesnice: nejdříve k jihu po asfaltce, pak doprava po červené značce terénem, místy exponované, ale jen krátké úseky. Asi 2,9 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pašerácká stezka není na kole sjízdná. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pašerácká stezka není pro vozíčkáře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu