Kaple Panny Marie Pomocnice U Studýnky

Poutní místo nad Chudčicemi a Veverskou Bítýškou


Kaple Panny Marie Pomocnice byla vystavěna nad Chudčicemi ve stejném roce 1856  jako nedaleká křížová cesta. Kapli nechal vystavět majitel mlýna z Veverské Bítýšky Josef Kotovic. Vodě ze studánky pod kaplí přisuzovali lidé léčivou sílu, takže si ji nabírali domů a činí tak dodnes. Kaplička se pak stala poutním místem a je jím dodnes. Mše se tu koná jednou ročně v červnu.

Podle:

Naučná tabule u studánky, 4. 3. 2017


Umístění

GPS souřadnice

49°16'40.138"N, 16°27'40.289"E

Adresa

Brno-Kníničky
Brno 635 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Kníničky
Nadmořská výška
285 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kaple byla postavena r. 1856.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice je Kuřim.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Kuřimi, žst. se do Chudčic dostanete autobusem č. 312 (směr Deblín a Tišnov). Vystupte na zastávce Chudčice, na hrázi.

Z Brna-Bystrce, Zoologické zahrady jezdí do Veverské Bítýšky autobus č. 303. Je lhostejné, zda použijete spoj jedoucí přes Mečkov nebo přes Hvozdec. Do Chudčic dojdete buď pěšky 2 km po červené značce nebo použijte autobus č. 312 směr Kuřim. Vystupte na zastávce Chudčice, na hrázi.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto zaparkujte v dolní části Chudčic.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus lze zaparkovat v dolní části Chudčic.

Přístup pěšky

Z Veverské Bítýšky jděte nejdříve do místa nazvaného Veverská Bítýška, přístav (sem jezdí lodní doprava z Brna-Bystrce) a odtud pokračujte po zelené značce - nejdříve po silnici, pak odbočte vpravo na pěšinu. Následné stoupání na zelené značce lemované křížovou cestou je místy velmi prudké.

Z Chudčic, zastávky autobusů na hrázi jděte nejdříve po silnici směr Veverská Bítýška, až narazíte na zelenou značku. Po ní se dejte vlevo.

Příjezd na kole, parkování kol

Stezka podél křížové cesty je na kole nesjízdná. Nad kapličkou vede po lesní cestě cyklotrasa č. 5219 (terénní značení - zelená barva).

Poznámky pro vozíčkáře

Žádná z cest, která vede v blízkosti kaple, není pro vozíčkáře vhodná.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu