Polákova chata a rybník V Batelově

Obecní chata a malá lesní nádrž u Moravských Knínic


U obce Moravské Knínice severozápadně od Brna za dob socialismu existovalo vojenské cvičiště, které z pochopitelných důvodů bylo uzavřeno pro veřejnost. Po r. 1989 se sice oblast otevřela, ale turisté sem moc nechodí. Obec Moravské Knínice se sice na popud místní základní školy pokusila návštěvníky nalákat vybudováním naučné stezky, ale moc to nepomohlo. 

A právě proto je zajímavé oblast jižně od Moravských Knínic poctít svou návštěvou. Oceníte klid a pohodu v lesích i na loukách. 

Nedaleko památného Dubu Za Střelnicí ústí do Batelovského potoka zprava malý potůček pramenící blízko místa nazvaného na mapách U Zeleného stolu. Kousek proti proudu tohoto potůčku stojí u rybníčku na palouku zvaném V Batelově zajímavá chata.

Z historie je známo, že r. 1937 zde část obecního lesa jako honitbu měl propachtovánu stavitel František Němeček. Pacht ukončil výpovědí. Honitbu pak měli propachtovánu jiní stavitelé Weiss a Pollak. Za války tu v l. 1941-2 nájemci vybudovali rybníček a chatu. Po válce obojí připadlo obci jakožto majetek po Němcích.

Chatu a rybníček v 50. až 70. letech používal podnik Státní lesy jako objekt k rekreaci zaměstnanců, posléze jako zázemí pro zaměstnance blízké lesní školky pro pěstování semenáčků. 

R. 1992 dostala obec majetek - Polákovu chatu a torzo rybníčku - už podruhé v historii do svého vlastnictví. R. 1993 se podařilo získat dotaci na rekonstrukci rybníčku, který můžeme stejně jako chatu od té doby vidět v provozuschopném stavu. Objekt ale není přístupný pro veřejnost, nejvýše jeho veranda může posloužit jako přístřeší před nepříjemným počasím. 

Okolo rybníčku a chaty vede trasa naučné stezky, okruhu č. 1 a je zde zastavení č. 7. V době naší redakční návštěv byla naučná stezka dobře vyznačena např. v mapy.cz, v terénu bylo ale její značení naprosto nedostatečné. 



Podle:

Moravské Knínice (moravskekninice.cz), 5. 1. 2022




Umístění

GPS souřadnice

49°16'47.784"N, 16°29'51.958"E (chata)

49°16'46.272"N, 16°29'53.020"E (rybník)

Adresa

Moravské Knínice 664 34

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Moravské Knínice
Nadmořská výška
312 m.n.m.
Základní číselné údaje
Chata i rybník byly vybudovány v l. 1941-42. Plocha vodní hladiny rybníka činí 0,14 ha. Délka hráze v koruně je 22 m, hloubka rybníčku je 2,9 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice je Kuřim.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší autobusová zastávka je v obci Moravské Knínice. Jezdí tu linka 312 na trase Kuřim, žst. - Veverská Bítýška - Deblín - Tišnov, žst. Provoz má celotýdenní.

Příjezd osobním autem, parkování

S autem zaparkujte v obci Moravské Knínice.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus může zaparkovat v obci Moravské Knínice.

Přístup pěšky

Doporučujeme absolvovat naučnou stezku ze začátkem a koncem v Moravských Knínicích. Její trasu přesně uvádí mapy.cz, v terénu je značení nedostatečné. Vydejte se ze středu Moravských Knínic ulicemi Horní branka a Úvoz (nejsou v terénu značeny) víceméně na jih. Ještě před kaplí se dejte cestou doprava nad rybník, který necháte po pravé straně. Další vaše cesta povede okrajem lesa po cestě, kterou tu kdysi někdo (nejspíše jako základ cyklostezky) vysypal šotolinou. Od zastávky autobusu k dubu je to cca 1,7 km, pak jděte k chatě a rybníčku ještě asi 300 m. Naučná stezka pak pokračuje nad rybníkem, její celková délka je 5,5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Vezměte horské kolo a můžete absolvovat cestu dle popisu pro pěší.

Poznámky pro vozíčkáře

K chatě se vozíčkář nedostane vzhledem k velkým nerovnostem na plní cestě, která sem vede. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu