Zřícenina hradu Rohy

Zbytky příkopu a místo, které zbylo po dávném hradu či spíše tvrzi nejspíše ze 14. století


Mezi vesnicemi Heřmanov a Skřinářov na Vysočině až do r. 1999 nebylo veřejnosti známo nic turisticky zajímavého. Od začátku 21. století se v mapách začalo objevovat tvrziště Rohy. Nebo tomu také můžeme říkat zřícenina hradu. Příliš mnoho informací o zbytcích stavby v lese mezi Skřinářovem a Heřmanovem totiž nemáme. Odborníci se nejčastěji přiklánějí k verzi, že zde stála tvrz typu motte, tj. věžovitou tvrz na umělém pahorku s příkopem. 

Hrad (nebo tvrz)  je nepřímo v historii jen několikrát zmiňován. Byl vybudován pravděpodobně v 1. pol. 14. stol., jeho majitelé bratři Bohuněk z Rohů a Ješek z Rohova se uvádějí se svou manželkou Ofkou v letech 1366, 1379 a 1406. Poté (nejpozději za husitských válek) tvrz - či hrad - zanikají. 

Dnes na místě bývalé stavby najdeme jen výrazný příkop půdorysu čtverce o straně délky 9 - 10 m a okrouhlou vyvýšeninu. Veškerý stavební materiál a trosky jsou ukryty pod hlínou a jehličím. Z vnější strany příkopu jsou patrny zbytky valů. Příkop za velmi deštivého počasí popisují návštěvníci jako "místo plné vody", my jsme při redakční návštěvě viděli příkop úplně suchý. 
 
Podle:

http://www.kultura.cz/profile/5097-zricenina-hradu-rohy, 21. 4. 2020

https://www.hrady-zriceniny.cz/hrad_rohy.htm, 21. 4. 2020

https://www.hrady.cz/tvrz-rohy-skrinarov, 21. 4. 2020

http://www.archeologickyatlas.cz/cs/lokace/skrinarov_zr_tvrz_rohy, 9. 6. 2020


Umístění

GPS souřadnice

49°21'59.418"N, 16°10'37.270"E

Adresa

Skřinářov 594 53

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Skřinářov
Nadmořská výška
588 m.n.m.
Základní číselné údaje
Půdorys příkopu je tvaru čtverce o délce strany 9 - 10 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávkou je Osová Bítýška na trati Brno - Havlíčkův Brod. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do nejbližší obce Skřinářov jede autobusová linka Velká Bíteš - Křižanov, která ale jezdí jen několikrát denně a pouze v pracovní dny.

Příjezd osobním autem, parkování

U bývalé hájenky Na Rozích lze nechat auto. Příjezd je po lesní asfaltce, pokud odbočíte ze silnice Skřinářov - Heřmanov. Hájenka a zřícenina leží vzájemně na opačné straně silnice Skřinářov - Heřmanov. Přímo u zříceniny je křižovatka silnic (49°21'59.179"N, 16°10'32.004"E), kde ale je pro parkování velmi málo místa. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pokud si chcete udělat výlet po vícero zajímavostech zdejších lesů, pak zanechte bus u bývalé hájenky Na Rozích asi 2 km severně od Skřinářova. Jinde parkovat nelze.

Přístup pěšky

Z Osové Bítýšky, žel. zast.: jděte na silniční most, pak po silnici směr Ořechov, ale hned odbočte na silnici do Skřinářova. Pak pokračujte po silnici k lesu, kde narazíte na křižovatku 49°21'59.179"N, 16°10'32.004"E. K hájence můžete jít po asfaltce ve směru od Skřinářova doleva, ke zřícenině doprava. Zříceninu najdete v lese od křižovatky šikmo vpravo za loukou.  

Příjezd na kole, parkování kol

Viz přístup pěšky. V okolních lesích je mnoho kilometrů asfaltek pro hezké cyklovýlety a nejezdí sem moc návštěvníků. 

Poznámky pro vozíčkáře

Zřícenina Rohy není pro vozíčkáře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu