Skála ve Smrčné

Krásný žulový útvar poblíž známé přírodní rezervace Stvořidla

Kontaktní informace


Poznámky

Osada Smrčná nemá vlastní katastrální území.

Osada Smrčná je územím, které znají snad všichni milovníci Sázavy. Začíná tu legendární peřejnatý úsek zvaný Stvořidla. Osada není obcí, dokonce ani nemá vlastní katastrální území, ale železniční zastávka se podle tradičního názvu osady jmenuje. 

Sázava u Smrčné vstupuje do území, které je tvořeno žulou. Žulové balvany jsou v korytě i mimo něj, ale nejmalebnějším útvarem z této horniny je skalní skupina přímo nad domky osady na levém břehu řeky. Některé z obřích balvanů mají obyvatelé či chalupáři skoro nad střechami...


Umístění

GPS souřadnice

49°39'33.412"N, 15°20'49.373"E

Adresa

Koňkovice
Trpišovice 593 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Koňkovice
Nadmořská výška
380 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Na trati Čerčany - Světlá nad Sázavou jeďte buď do zastávky Stvořidla nebo do zastávky Smrčná

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobus nedoporučujeme.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto nechte v osadě Smrčná u železniční zastávky. Při návštěvě Stvořidel doporučujeme alespoň pro jednu cestu tam či zpět podél řeky využít vlak. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus dolů k řece nesjede, nedoporučujeme to ani z Leštinky ani z Koňkovic či Trpišovic. I když si budete myslet, že silnici autobus zvládne, budete mít smůlu. Ve Smrčné se totiž neotočíte. Nechte účastníky zájezdu vystoupit ve vesnici Leštinka a řekněte řidiči, ať čeká v Dobrovítově Lhotě. Mezitím si projdete za 2 - 3 hodiny Stvořidla. 

Přístup pěšky

Mezi železničními zastávkami Smrčná a Stvořidla a tedy i okolo popisované skály vede červená značka. Na Stvořidlech je postup ztížen chůzí přes balvany, ale není náročný. Viz dále heslo Stvořidla. 

Příjezd na kole, parkování kol

Úzké silničky ve Smrčné jsou vyhledávány cyklisty. Vede sem cyklostezka ze Světlé n. S. Průjezd na Stvořidla a přes rezervaci ale není dovolen. 

Poznámky pro vozíčkáře

Příjezd po cyklostezce ze Světlé pokládáme za velmi krásný a bezpečný. Vezměte si pro jistotu doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu