Meandry Hraničního potoka u Haidmühle

Nádherný pohled na přírodní tok na česko-německé hranici na Šumavě


Haidmühle je pozoruhodná obec v Německu v těsném sousedství státní hranice s Českou republikou. Vedla tudy kdysi železnice Passau - Volary - Prachatice s hraničním přechodem v Novém Údolí. Její zbytky jsou na bavorské straně zachovány, ale u Haidmühle byl provoz zastaven a koleje sneseny. V létě těleso bývalé železniční trati slouží jako cyklostezka, v zimě jako perfektní stopa pro běžkaře. Na české straně železnice funguje, její traťové těleso přečkalo i období komunismu a nyní je o trať Černý Kříž - Nové Údolí ze strany turistů nevšední zájem. Z obce se můžete vydat na pěší výstup na Dreisesselstein (Třístoličník), případně se do blízkosti jeho vrcholu vyvézt autem. 

A kromě toho má Haidmühle nesporný význam i pro Česko. V jeho blízkosti totiž pramení Studená Vltava (Kalte Moldau), do níž se v lukách severně od obce vlévá zleva Hraniční potok. Na něm můžeme pozorovat překrásné meandry, které jsou zhruba někde uprostřed svého hydrologického vývoje. 


Umístění

GPS souřadnice

48°49'50.730"N, 13°46'11.406"E

Adresa

České Žleby
Stožec

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
České Žleby
Nadmořská výška
805 m.n.m. - 825 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Národní park Šumava

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Nové Údolí a pak pokračujte přes státní hranici pěšky. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Nového Údolí se dostanete jedině vlakem, do Haidmühle ale jezdí autobusy z vnitrozemí Německa. Na státní hranici je zastávka Haidmühle, Grenze, ve vsi pak zastávka Haidmühle, Mühldorfer. 

Příjezd osobním autem, parkování

Použijte hraniční přechod Strážný. U vesnice Philippsreut se dejte doleva. V Novém Údolí se přes hranice s autem nedostanete, zákaz vjezdu platí dokonce už od "vnitrozemského" Stožce. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro auta. 

Přístup pěšky

Meandry najdete v lukách severně od Haidmühle. Jsou dobře vidět z blízké místní silnice. Z Česka sem vede žlutá značka od severu ze Spálence.

Příjezd na kole, parkování kol

Na žlutou značku ze Spálence je zákaz vjezdu, ale meandry jsou krásně vidět i z blízké místní silnice. 

Poznámky pro vozíčkáře

Meandry si můžete prohlédnout z blízké místní silnice. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu