Suchá Belá

Jedna z nejkrásnějších roklí (tiesňav) ve Slovenském ráji


Suchá Belá je vápencová rokle v národním parku Slovenský raj poblíž Spišské Nové Vsi. Ve slovenštině se pro české označení rokle používají dva termíny, buď roklina nebo tiesňava. Ve Slovenském raji převládá označení druhým slovem.

Slovenský raj je vyhledávanou turistickou oblastí, která z pohledu geologa je tvořena vápencovou krou rozřezanou na severu průlomovým údolím říčky Hornád a po obvodu členěnou několika roklemi (tiesňavami) na menší celky, které se svými hřbety sbíhají v centrálním hřbetu zhruba severojižního směru. Osy tiesňav  většinou také směřují k centrálnímu hřbetu. 

Tiesňava byla objevena r. 1900, kdy se skupina pod vedením profesora Rótha dostala k Misovým vodopádům. Průchod celou soutěskou se uskutečnil až r. 1910. Objevitelé postupně pojmenovávali vodopády: Okienkový, Korytový, Bočný, atd. 

Dnes Suchá Belá představuje hlubokou rokli se strmými stěnami zpřístupněnou turistům pomocí umělých pomůcek. Jsou tu úzká místa, jimiž teče voda, takže nad nimi musejí vést dřevěné schody. Jinde má rokle tak strmý spád, že potok tvoří kaskády a vodopády, které turisté překonávají na ocelových žebřících nebo stupačkách. Pohyb je místy exponovaný a je k němu třeba alespoň základní odolnost vůči závratím. 

Protože se vchod do Suché Belé nachází téměř přesně v kempu Podlesok, je tato atraktivita velmi hojně navštěvována. Pod žebříky se někdy tvoří i fronty, takže při pohybu tiesňavou můžete mít dojem masového turismu. Přes tento "nedostatek" můžeme ale k návštěvě tiesňavu Suchá Belá jen a jen doporučit jako jedno z nejkrásnějších míst Slovenska.

Tiesňava je průchodná pouze ve směru zdola nahoru (proti toku potoka), pohyb turistů ve směru dolů je zakázán. 

Ve Slovenském raji podobných tiesňav existuje více. S redakcí jsme navštívili všechny, ale to již hodně dávno v době, z níž nemáme kvalitní fotografie. Všechny tiesňavy můžeme k návštěvě velmi doporučit. Všechny mají zhruba stejný charakter i obtížnost, dvě se ale přece jen vymykají. V Sokolí dolině je 75 m vysoký Závojový vodopád, který se překonává po žebřících. Zde turisté musejí mít odolnost vůči závratím přece jen vyšší. Tiešnava Kyseľ je pro "obyčejné" turisty zpřístupněna jen v horní části, celou soutěsku si ale můžete projít po via ferratě. 


Podle:

Suchá Belá – Wikipedie (wikipedia.org), 26. 4. 2023

Suchá Belá-najkrajší kaňon v Slovenskom raji - Tipy na výlet | Turistika.cz, 26. 4. 2023



Umístění

GPS souřadnice

48°57'44.566"N, 20°23'5.053"E

Adresa

Hrabušice 053 15

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Hrabušice
Nadmořská výška
540 m.n.m. - 950 m.n.m.
Základní číselné údaje
Tiesňava je dlouhá asi 4 km. Převýšení mezi vchodem a vrcholem činí 410 m.
Kategorie chráněného území
Národný park Slovenský raj Národná prírodná rezervácia Suchá Belá

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst. Vydrník na trati Žilina - Košice. K ústí soutěsky je to pak 5 km pěšky nebo autobusem. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do zastávky Hrabušice, rázc. Podlesok. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat můžete u kempu Podlesok. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat můžete u kempu Podlesok. 

Přístup pěšky

Tiesňava je asi 4 km dlouhá, ale na její absolvování si vyhraďte čas asi 2 hodiny. Ještě pak musíte počítat s časem na návrat, který můžete uskutečnit přes Kláštorisko nebo dokonce i přes Prielom Hornádu. Pak plánujte už celodenní túru. 

Příjezd na kole, parkování kol

Do kempu Podlesok sice můžete přijet na kole, ale tiesňavu musíte absolvovat výhradně pěšky.

Poznámky pro vozíčkáře

Tiesňava Suchá Belá není pro vozíčkáře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu