Prielom Hornádu

Překrásný kaňon ve Slovenském ráji


Slovenský raj je vyhledávanou turistickou oblastí, která z pohledu geologa je tvořena vápencovou krou rozřezanou na severu průlomovým údolím říčky Hornád - Prielom Hornádu - a po obvodu členěnou několika roklemi (tiesňavami) na menší celky, které se svými hřbety sbíhají v centrálním hřbetu (planina Glac) zhruba severojižního směru. Osy tiesňav  většinou také směřují k centrálnímu hřbetu. 

Hornád teče ke Slovenskému raji od západu. Pramení na svazích Kráľovy hole v Nízkých Tatrách. V geologické historii tekl poměrně plochou krajinou k východu, ale posléze se místní krajina začala pomalu zdvihat. Hornád stačil reagovat zařezáváním toku do geologického podloží, které je tvořeno vápenci. Nevzniklo klasické údolí tvaru V, protože vápenec je propustná hornina a dešťové srážky vápencem procházejí. Vznikl tak asi 12 km dlouhý kaňon se svislými stěnami. Výškový rozdíl mezi dnem údolí a nejbližšími vrcholy činí 150 až 200 metrů. Svislé stěny nejsou sice úplně všude, ale stačily k tomu, že po dlouhou dobu bylo údolí Hornádu pro turisty nedostupné. Nebylo možno suchou nohou překonat svislé skály, které lemují tok téměř všude na jeho některém břehu, někde po obou březích. 

První průchod Prielomem Hornádu se uskutečnil v únoru 1906. Průzkumníci se tehdy vydali po zamrzlé hladině a hned v červenci Hornád v úseku od Hrabušic (Hrdlo Hornádu) po Smižany spluli na jednoduchém voru. 

Na možnost prohlédnout si jedno z nejkrásnějších míst Slovenska čekala veřejnost do roku 1960. Tehdy se začal budovat "Chodník Horskej služby" - turistická stezka na břehu Hornádu, která zahrnovala výstavbu lanové lávky v ústí Kláštorské rokliny a dalších šesti kovových lávek. V exponovaných místech stezka překonává skály pomocí kovových stupaček, celkem byste jich napočítali 140. Instalováno bylo 320 m úseků jištěných řetězy a 70 m dřevěných lávek. Etapovité otevírání kaňonu budovatelé ukončili roku 1974. Od té doby je Prielom Hornádu po celé délce průchodný pro "obyčejné" turisty. Není potřeba žádné zvláštní vybavení obvyklé pro via ferraty. Cestu zvládnou i poměrně nezkušené osoby, nicméně základní pohybové dovednosti a odolnost vůči závratím musíte mít. V období ledovky nebo sněhové pokrývky průchod kaňonem může být nebezpečný. 




Podle:

Prielom Hornádu (slovenske.cz), 27. 4. 2023

Prielom Hornádu (slovenskyraj.sk), 27. 4. 2023

 



Umístění

GPS souřadnice

48°57'10.784"N, 20°25'23.582"E

Adresa

Hrabušice, Letanovce, Spišské Tomášovce, Smižany 053 15, 053 13, 053 11

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
485 m.n.m. - 585 m.n.m.
Základní číselné údaje
Trasa Prielomem Hornádu je dlouhá asi 12 km.
Kategorie chráněného území
Národný park Slovenský raj

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst. Vydrník, Letanovce, Spišské Tomášovce nebo Smižany na trati Žilina - Košice.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

K hornímu konci Prielomu je nejblíže zastávka Hrabušice, rázc. Podlesok, k dolnímu konci Smižany, podjazd. Jako východiště na túry můžete také využít kemp Čingov, kam také lze dojet autobusem - zastávka Čingov, parkovisko. 

Příjezd osobním autem, parkování

Cestu Prielomem můžete začít z kempů Podlesok nebo Čingov nebo ze Smižan. Parkoviště jsou vždy velmi blízko Hornádu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme účastníky akce nechat vystoupit na Podlesku a čekat na ně ve Smižanech. 

Přístup pěšky

Prielomem vede modrá turistická značka asi 12 km dlouhá. Přijít na ni ale můžete i odjinud než z parkovišť. Krajinářsky zajímavá je např. cesta ze Spišských Tomášovců přes nádherný Tomášovský výhľad po zelené značce. 

Příjezd na kole, parkování kol

Kaňon je přístupný jen pro pěší. 

Poznámky pro vozíčkáře

Kaňon není pro vozíčkáře dostupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu