Pustý hrádek

Obranná stavba u hradu Kašperk, dnes místo vynikajícího rozhledu


Pustý hrádek je zbytkem předsunutého opevnění hradu Kašperka. Měl podobu pětiboké dvoupatrové stavby s věží a chránil vyvýšeninu, z níž mohl být Kašperk ostřelován děly. Stavba pochází z 1. poloviny 15. století a nechali ji vybudovat pravděpodobně Švamberkové. 

Pokud navštívíte Kašperk a bude jen trochu dobré počasí, rozhodně si nenechte ujít výstup k Pustému hrádku. Budete odměněni monumentálním rozhledem. Už jen blízký Kašperk z Pustého hrádku vypadá fantasticky. Obzor na jihu tvoří hřbet Šumavy nad Kvildou a Modravou. Nad Sušicí jako strážce vystupuje vrch Svatobor. Pokud ale bude obzor opravdu čistý, uvidíte na severu Brdy a vpravo od nich Hřebeny, které rozpoznáte podle jednolité linie od Plešivce ku Praze. 


Umístění

GPS souřadnice

49°9'54.868"N, 13°34'10.229"E

Adresa

Žlíbek
Kašperské Hory 341 92

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Žlíbek
Nadmořská výška
925 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Sušice a pak pokračujte autobusem do Kašperských Hor nebo delším výletem pěšky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ze Sušice můžete jet do Kašperských Hor několika autobusovými linkami, jejichž provoz je v pracovní dny poměrně hustý, o víkendu jezdí spojů málo. Vystupte na náměstí. Nejbližší zastávkou ke hradu Kašperk a tím pádem i k popisovanému výhledu je zastávka Kašperské Hory, České Domky. Sem ale jezdí spojů velmi málo. 

Příjezd osobním autem, parkování

Autem lze parkovat na placeném parkovišti v osadě České Domky. Odtud je to k popisovanému výhledu asi 350 metrů západně, k hradu pak asi 1,6 km. Parkoviště v sezoně nebo při akcích na hradě může být beznadějně obsazené. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus může parkovat na placeném parkovišti v osadě České Domky. 

Přístup pěšky

Od hradu Kašperk: jděte vzhůru asi 500 m po žluté značce. 

Z parkoviště aut: jděte asi 1 km po zelené a pak po žluté značce. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pokud byste chtěli na Pustý hrádek dojet na kole, museli byste váš stroj na mnoha úsecích vést a přenášet přes překážky. Výstup od Kašperku není sjízdný vůbec. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pustý hrádek není pro vozíčkáře dostupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu