Studánka U Dudka

Malebné místo při lesní silnici u Pozořic pod známou křižovatkou na Kalečníku


Při lesní silnici mezi Vítovicemi a sedlem Kalečník vyvěrá ze stráně poměrně vydatný pramen zvaný Studánka U Dudka, někdy též Kančí. Voda je v ní poměrně kvalitní a chladná. Původně to byl jen běžný pramen, ale dobrovolníci jej r. 2006 uzavřeli skruží a tím zvýšili hloubku vody ve studánce. Mezi studánkou a silnicí byl postaven dřevěný mostek. Okolní informační tabule jsou zdrojem poučení i zábavy. 

Studánka je velmi příjemným místem pro nejčastější návštěvníky tohoto koutu okolí Brna, a tím jsou bezesporu cyklisté. Jízda přes Kalečník patří k nejvyhledávanějším cyklistickým túrám v blízkosti moravské metropole.


Umístění

GPS souřadnice

49°14'21.503"N, 16°50'11.211"E

Adresa

Olšany 683 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Olšany
Nadmořská výška
407 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vydatnost pramene kolísá od 0,1 do 0,4 l/s.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Blažovice, ale začít návštěvu lesů na Kalečníku právě zde nepokládáme za praktické. Do popisovaného místa  je to daleko pěšky, lze jít jedině po silnicích, a proto dále uvádíme jako rozumný jen přístup autobusovou dopravou z Brna. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Brna, z ul. Úzká u hlavního nádraží jezdí do blízkých Pozořic autobus č. 702 směr Viničné Šumice, vystupte na zastávce Pozořice, Jezera. Pak pokračujte pěšky na rozcestí Červený kopec v lese při silnici na Hostěnice.

Z Brna, z ul. Úzká u hlavního nádraží jezdí do blízkých Hostěnic autobus č. 701. Vystupte na zastávce Hostěnice, obecní úřad. Jen některé spoje jedou přes kopec dál do Pozořic. Pak vystupte na zastávce Hostěnice, Červený kopec.

Z Rousínova, aut. st. můžete jet do blízkých Olšan a vystoupit na konečné autobusu 731. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze v Hostěnicích nebo v blízkosti autobusové zastávky Hostěnice, Červený kopec, ve Vítovicích nebo v Olšanech. Málokdo ví, že na Kalečník z některých směrů (např. po lesní asfaltce z Hostěnic) není zákaz vjezdu (stav ze zimy 2018). Dle názoru redakce je ale jen otázkou času, kdy se Kalečník pro motoristy uzavře. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme parkování v Hostěnicích. Čekat řidič na účastníky zájezdu může ve Vítovicích. 

Přístup pěšky

Z Hostěnic: po lesní asfaltce, žlutá značka stále stoupá údolím mírně vzhůru 4,5 km. Dojdete na křižovatku na Kalečníku a pak jděte po další asfaltce do údolí asi 1,3 km. 

Z rozcestí Červený kopec (mezi Hostěnicemi a Pozořicemi): po lesní asfaltce, "hřebenovka". Celkem asi 3,5 km na Kalečník a pak doprava po lesní asfaltce po červené značce asi 1,3 km. 

Z Vítovic: do kopce po lesní asfaltce po červené značce. Celkem 3,2 km.

Z Olšan: po zelené značce lesními cestami. Cesta je velmi příjemná, asi 2,7 km. 
    

Příjezd na kole, parkování kol

Pro cyklisty je oblast na Kalečníku rájem. Přímo kolem studánky U Dudka vede trasa 507 s nástupním místem např. ve Vítovicích, ale trasu můžete naplánovat se začátkem např. v Hostěnicích. Jen dávejte pozor na provoz lesní techniky a také na skutečnost, že na Kalečník je z některých směrů dovolen vjezd motorových vozidel.

Poznámky pro vozíčkáře

Z Vítovic po lesní asfaltce je ve směru na Kalečník okolo studánky U Dudka možno přijet, ale zvládnete to jen s doprovodem

Rady a tipy

Přimlouváme se za to, aby motoristé "nechali" Kalečník cyklistům a pěším a nejezdili sem. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu