Roviny

Křižovatka v údolí Malé Hané, orientační bod na okraji vojenského újezdu


Roviny - tak se jmenuje orientačně významná křižovatka lesních silnic na soutoku Malé Hané a Kulířovského potoka severozápadně od Vyškova. O údolí a také stručně o přilehlém vojenském újezdu píšeme v samostatném hesle

Místní název zní Cupík, alespoň to tvrdí improvizovaná cedule u křižovatky. Zde se také dozvíte o botanických zajímavostech na blízkých loukách ve směru po proudu říčky.  


Umístění

GPS souřadnice

49°21'18.192"N, 16°51'48.644"E

Adresa

Krásensko, VÚ Březina 683 04

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Krásensko, Doubrava u Březiny
Nadmořská výška
442 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Vyškov na trati Brno - Přerov. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Pro výlet do údolí Malé Hané můžete využít autobusy do okolních vesnic, například:

Jeďte busem č. 750 z Vyškova do Rychtářova. Výstupní zastávka se jmenuje Vyškov, Rychtářov

Nebo jeďte busem č. 167 z Vyškova či Blanska. Vystupte na zastávce Ruprechtov nebo Krásensko

Také můžete jet autobusem 231 z Vyškova. Vystupte na zastávce Kulířov. 

A poslední možností jízdy z Vyškova jsou autobusy 231 a 750. Vystupte na zastávce Studnice

Příjezd osobním autem, parkování

Na všechny silnice, které vedou údolím Malé Hané, platí zákaz vjezdu. Zaparkujte v okolních vesnicích Rychtářov, Ruprechtov, Krásensko, Kulířov nebo Studnice.  Ke křižovatce Roviny je nejbližší obec Krásensko. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme zorganizovat zájezd tak, abyste viděli muzeum v Senetářově, doškovou chaloupku a větrný mlýn v Ruprechtově a nakonec "dopřejte" účastníkům akce pěší pochod údolím Malé Hané. Výstup z busu se může konat v Krásensku, cíl v Rychtářově. Cestou uvidíte mj. zříceniny hradů Kuchlov a Stagnov a v závěru v Rychtářově ještě zámek Troyerstein. Pěší trasa 11 km i s odbočkami na zříceniny. 

Přístup pěšky

Údolím vede červená značka, která nabízí kombinovat výlety po silničkách s výchozím místem v některé okolní vesnici a s cílovým místem v jiné nebo tamtéž. Z Ruprechtova vede do údolí zelená značka, ze Studnice (i odjinud) je silnička značena cyklistickými žlutými ukazateli. 

Jeden příklad výletu: auto nechte v Rychtářově u zámku Troyerstein, jděte po červené ke zřícenině Stagnov, pak stále po červené do údolí Malé Hané a proti proudu říčky pod zříceninu hradu Kuchlov. Odskočte si na hrad a zpět a pokračujte po červené proti proudu až na rozcestí Roviny. Zde se dejte doprava a přes kopečky se vraťte na horní konec Rychtářova kratší Krásenskou cestou podél administrativní hranice vojenského újezdu. Celkem 13 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Údolí milují cyklisté. Vjezd je možný ze všech okolních vesnic, kde vedou asfaltové silničky, většina je z nich značena jako cyklotrasy. Přímo v údolí není terén náročný, ale pokud se chcete dostat mimo něj, musíte překonat stoupání. Například mezi křižovatkou Kuchlov, rozc, a Ruprechtovem je stoupání místy vražedné. Teoreticky by mohlo stačit silniční kolo, ale na vozovkách je hodně nečistot a nerovností, takže berte kola terénní. 

Poznámky pro vozíčkáře

Do údolí si vezměte fyzicky zdatný doprovod a počítejte s dlouhými vzdálenostmi a mírným dobrodružstvím. Na zříceniny Stagnov a Hrádek se nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu