Kostel sv. Floriána nad Moravským Krumlovem

Zdaleka viditelná dominanta vystavěná na plošince nad slepencovou skálou


Na kopci zvaném Křepelčí vrch nad hluboko zaklesnutým meandrem říčky Rokytné byl r. 1695 v barokním slohu vystavěn kostel sv. Floriána, kterého si obyvatelé Moravského Krumlova nedlouho předtím zvolili za patrona města. 

Jednolodní kostel se čtyřmi nárožními věžemi stojí na obdélném půdorysu orientovaném k severovýchodu. interiér je sklenut kopulovitě nad podélným osmiúhelníkem. Delší strany obdélníka mají tři okenní osy (pokud nepočítáme okna ve věžích), kratší jen jednu. Do kostela se vstupuje od jihozápadu. Nad středovým portálem s rozeklaným štítem uvidíte dvoupatrový volutový štít, v jehož spodní části je nika se sochou sv. Floriána v životní velikosti. Věže mají nárožní pilastry s římskými hlavicemi, nad střešní římsou jsou pilastry s jónskými hlavicemi. Kostel je zakončen sedlovou střechou a na věžích helmami s lucernou. 

Kostel je filiální, bývá obvykle uzavřen. 

Od hrany svahu s národní přírodní rezervací Krumlovsko-rokytenské slepence se otevírá vynikající výhled na město Moravský Krumlov a okolí. 

Z údolí vede ke kostelu pěšina s červenou turistickou značkou. V jejích zákrutech můžete pozorovat travertinové usazeniny, které vznikly vyplavováním vápence z tmele, jímž jsou pospojovány valouny ve slepenci. 


Podle:

kostel sv. Floriána - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 8. 5. 2022



Umístění

GPS souřadnice

49°2'51.624"N, 16°19'12.224"E

Adresa

Moravský Krumlov 672 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Moravský Krumlov
Nadmořská výška
306 m.n.m.
Základní číselné údaje
Původní evidenční list nemovité památky z r. 1967 uvádí, že kostel byl dokončen r. 1695.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Moravský Krumlov.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Od žst Moravský Krumlov, která je dosti daleko vzdálena od města, jezdí do centra Moravského Krumlova autobusy. Pokud byste chtěli v Moravském Krumlově navštívit jako první právě kostel sv. Floriána, pak vystupte na zastávce Moravský Krumlov, stezka. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jižně od kostela je malé štěrkové parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Jižně od kostela je malé, ale pro zájezdové autobusy dostačující štěrkové parkoviště. 

Přístup pěšky

Okolo kostela vede červená turistická značka ze železniční stanice do centra. Vzdálenost z nádraží je 1,8 km, z náměstí 1 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Ke kostelu dojedete na kole od jihu. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud si vezmete doprovod, pak z parkoviště ke kostelu dojedete. Úsek sice není úplně rovný, ale krátký. Výjezd z údolí ke kostelu po červené značce nezvládnete ani s doprovodem. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu