Hladina řeky Labe v Hřensku

Nejníže položený bod České republiky


Řeka Labe opouští Českou republiku severně od Děčína a Hřenska v hlubokém, kaňonovitém údolí. Průměrná nadmořská výška hladiny je 115 metrů, říčním vodám "zbývá" urazit do ústí u Hamburku 726,6 km. Labe odvádí říčním profilem u Hřenska podstatnou část vod z Čech, povodí Labe nad Hřenskem má plochu cca 51 500 km2, celá ČR má rozlohu cca 78 500 km2

Průměrný průtok v Labi v Hřensku činí 319 m3/s. Různým průtokům odpovídají různé výšky hladiny. Suchem se na Labi v Hřensku rozumí období, kdy hladina na místním vodočtu klesne pod 140 cm, což odpovídá průtoku 110 m3/s. Naopak 3. stupeň povodňové aktivity - ohrožení - se vyhlašuje při výšce hladiny 1137 cm, což odpovídá průtoku 3900 m3/s.

Údolí je tvořeno  pískovcovými skalami, které na pravém říčním břehu tvoří základ Národního parku České Švýcarsko. 

Údolí je také strategickou komunikací. Již v dávných dobách pravděpodobně tudy přicházely první slovanské kmeny osídlovat Čechy, tudy například odplouvaly za třicetileté války švédské lodě s cennými náklady z Prahy, dnes tu jezdí nákladní i osobní lodě, ale méně, než by si ekologičnost říční dopravy zasluhovala. Na pravé straně vede důležitá silnice Děčín - Bad Schandau a na levém břehu mezinárodní železnice Praha - Berlín. 

     


Umístění

GPS souřadnice

50°53'14.895"N, 14°14'1.187"E

Adresa

Hřensko 407 17

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Hřensko
Nadmořská výška
115 m.n.m.
Základní číselné údaje
Místo, kde řeka Labe opouští Českou republiku, má na hladině (průměrnou) nadmořskou výšku 115 m. Říční kilometráž tohoto místa má hodnotu 726,6. Tolik kilometrů "zbývá" vodám Labe urazit do ústí do Severního moře u Hamburku.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávka se jmenuje Schöna a je v Německu u Labe, na levém břehu řeky. Na pravý, v tomto místě český břeh v Hřensku se pak dopravíte přívozem. Dál pokračujte pěšky. 

Do Schöny jezdí osobní vlaky na trase Děčín - Bad Schandau - Rumburk. Rychlíky a vlaky vyšší kategorie na trase z Děčína do Drážďan zastávku Schöna projíždějí. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Hřenska jezdí autobusové spoje linky Děčín - Hřensko - Mezní Louka - Krásná Lípa.

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte po silnici Děčín - Hřensko až ke státní hranici, kde je při pohledu po proudu při pravé straně silnice již několik metrů v Německu odstavné místo, kde lze zastavit a kochat se pohledem na řeku. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Odstavné místo popisované pro osobní auta je použitelné i pro autobus. 

Přístup pěšky

Z Hřenska je nutno jít 1,5 km pěšky, pokud nejedete vlastním vozem nebo se zájezdem. 

Příjezd na kole, parkování kol

Z Hřenska jeďte po pravém břehu 1,5 km. 

Poznámky pro vozíčkáře

Místo je pro vozíčkáře dobře dostupné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu