Grimselpass

Průsmyk s důležitou silnicí ve švýcarských Alpách


Grimselpass je vysoko položený horský průsmyk ve Švýcarsku, který odděluje Bernské Alpy na západ odtud (nejvyšší vrchol Finsteraarhorn - 4274 m. n. m.- v této skupině jsou i mnohem známější, ale o něco nižší vrcholy Jugfrau, Mönch a Eiger) a Urnerské Alpy východně od průsmyku (Dammastock - 3630 m.n.m. se známým ledovcem Rhonegletscher). Průsmyk je současně hranicí mezi švýcarskými kantony Bern na severu a Wallis (Valais) na jihu. A konečně dodejme, že průsmyk odděluje povodí řeky Rhôny (a úmoří Středozemního moře) a řeky Aare (úmoří Severního moře).

První historicky doložená zpráva o využití průsmyku pro dopravu je z r. 1397. Obce Bern, Thun a Unterseen (dnes vesnice u Interlakenu) se dohodly, že přes Grimselpass povede bezpečná stezka pro soumary, která bude určena především pro rozvoj obchodu. Silnice vede průsmykem až od r. 1894, v letech 1920-50 byla postupně rozšiřována, hlavně v souvislosti s výstavbou přehrad. Velký spád řeky Aare severně od průsmyku a relativně široké údolí po energetickém využití doslova volalo. 

Vodní nádrže se jmenují (shora) Oberaarsee, Grimselsee, Räterichsbodensee. Na pravostranném přítoku řeky Aare je vybudována čtvrtá nádrž Gelmersee. Od silnice k ní vede pozemní lanovka Gelmer Funicular se sklonem 106 %, nejstrmější v Evropě. Je zbytkem původní dráhy, jímž se dopravoval stavební materiál.  Podotkněme, že jezero přímo v průsmyku - Totesee - je přírodní.

Silnice od severu má poměrně povlovné stoupání (samozřejmě - na švýcarské poměry) a až v závěru zdolává průsmyk v několika serpentinách. Silnice od jihu od řeky Rhôny má stoupání krátké a velmi strmé. 

V průsmyku prosperují tři hotely a je tu postaven hospic. Kdo chce přespat "turisticky", může tak učinit v karavanu na parkovišti. 

Grimselpass slouží jako výchozí bod pro túry pro "obyčejné" turisty i pro milovníky adrenalinu. Na místní žule totiž příroda vykouzlila nádherné plotny, jimiž jsou vedeny jištěné cesty - via ferraty, označované znalci jako kvalitní a zážitkové. 

Průsmyk se několikrát stal dějištěm etapy cyklistických závodů Kolem Švýcarska. 

Podle:

Grimselpass – Wikipedia, 2. 2. 2021

Švýcarsko :: Kantony (kvalitne.cz), 2. 2. 2021



Umístění

GPS souřadnice

46°33'40.761"N, 8°20'14.995"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
2164 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nová trať s pravidelným provozem vede pod blízkým průsmykem Furka dlouhým tunelem. Nejbližší stanicí je Oberwald, Po trati jezdí osobní vlaky v pravidelném taktu i soupravy Glacier expressu. Z Oberwaldu je to po silnici do průsmyku asi 13 km.

Stará trať s nepravidelným provozem parních výletních vlaků vede pod průsmykem Furka kratším tunelem. Nejbližší stanice k dosažení Grimselpassu se jmenuje Gletsch

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do zastávky autobusů Grimsel passhöhe. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte po silnici buď od severu z výchozího městečka Innertkirchen nebo od západu z Andermattu přes Furkapass a Gletsch nebo od jihozápadu z Brigu přes Gletsch. V průsmyku je dost míst na parkování. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Jeďte po silnici buď od severu z výchozího městečka Innertkirchen nebo od západu z Andermattu přes Furkapass a Gletsch nebo od jihozápadu z Brigu přes Gletsch. V průsmyku je dost míst na parkování. 

Přístup pěšky

Průsmyk spolu s dopravními možnostmi několika lanovek je vynikajícím výchozím místem k túrám do okolních vysokých hor i k několika ledovcům. 

Příjezd na kole, parkování kol

Průsmyk je velkou výzvou pro zdolání na silničním kole, pochopitelně s dodržením pravidel bezpečné jízdy, a to hlavně při návratu, tedy v prudkých sjezdech. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud přijedete autem, můžete si vychutnat skvělá panoramata. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu