Hájovna u vesnice Niederfladnitz

Orientační bod, jedno z možných nástupních míst výletu do východní části Národního parku Thayatal


V Rakousku, blízko hranic Národního parku Thayatal, byl v l. 1795-98 postaven zámek Karlslust. Téměř současně se vznikem nového šlechtického sídla jeho majitelé vybudovali rozsáhlou oboru, jejíž hranice je dodnes patrná v terénu. Poblíž vesnice Niederfladnitz byla u vstupu do obory vybudována hájovna. Oboru u hájovny dodnes připomínají dva mohutné vstupní sloupy a zbytky oplocení. Hájovna i s hospodářským zázemím v podobě dalších menších budov přečkala dodnes, ale původnímu účelu již neslouží.

Stavení hájovny ale může posloužit jako orientační bod v krajině a současně jako místo, kde můžete na omezeném prostoru zanechat auto a vydat se do lesů u zámku Karlslust anebo ještě dál k řece, kde v úzkém pásu probíhá území Národního parku Thayatal. Současně lze také vyrazit na delší výlety k rybníku Sagteich, ke zřícenině hradu Kaja nebo dokonce až do Hardeggu. 


Umístění

GPS souřadnice

48°48'15.967"N, 15°54'36.906"E

Adresa

Niederfladnitz
Hardegg A-2081

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Niederfladnitz
Nadmořská výška
429 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Vlakem můžete cestovat buď do Znojma nebo do Retzu, ale tyto stanice jsou popisovaného místa dost daleko. Doporučujeme jiné dopravní prostředky. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ze Znojma: jeďte autobusovou linkou 817 a vystupte na konečné v Čížově. Provoz je v pracovní dny poměrně hustý, o víkendech jede jen několik spojů.

Z Retzu: jeďte od nádraží autobusovou linkou Postbus. Vystupte na zastávce Hardegg, Niederfladnitz. Provoz je v pracovní dny poměrně hustý, o víkendech jede jen několik spojů. Viz též http://fahrplan.oebb.at/bin/query.exe/dn?L=vs_postbus

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte po silnici z Retzu do Niederfladnitz, kde odbočte vpravo ven ze vsi po silnici mezi louky. Necelý kilometr za vsí odbočte na šotolinovou cestu doleva, po ní se dostanete k hájovně a k zákazu vjezdu na okraji lesa a obory. Zde zanechte vůz. 

Na totéž místo lze dojet také dobře z Mitterretzbachu, první rakouské vesnice za hranicemi (hraniční přechod Hnanice). Asi kilometr před Niederfladnitzem odbočte na šotolinovou cestu doprava. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

 Autobusem se k hájovně dostat nelze. Účastníky výletu nechte vystoupit na křižovatce se souřadnicemi 48°48'0.129"N, 15°55'8.364"E, kde je přístřešek a vede tudy turistická značka Retz - Hardegg. 

Přístup pěšky

Pro přístup pěšky hájovna není chápána jako turistický cíl, ale spíše jako orientační bod a počáteční místo pro výlety. Navíc - k hájovně lze přijet po šotolinové cestě autem. 

Příjezd na kole, parkování kol

U hájovny je dopravní značka Zákaz vjezdu cyklistů (ve směru do lesa). 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář si na výlet po cestách směrem od hájovny do lesa musí vzít doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu