Sekvojovec obrovský na Chabaních

Objemem kmene jde patrně o nejmohutnější strom svého druhu v Evropě.

Kontaktní informace


Poznámky

Osada Chabaně nemá vlastní katastrální území

Obec Břestek nedaleko Uherského Hradiště má rozsáhlé katastrální území, které zasahuje hluboko do lesních částí pohoří Chřiby a zahrnuje mj. osadu s neobvyklým názvem Chabaně. Její obyvatelé mohou být právem pyšni na mohutný sekvojovec obrovský (Sequoiadendron giganteum), který tu roste na hlavním prostranství uprostřed louky.    

Strom nelze přehlédnout, protože je skutečnou dominantou a přívlastek obrovský je veskrze na místě. Obvod jeho kmene 612 cm a výška 32 metrů z něj činí jeden z nejpozoruhodnějších stromů ČR. Objemem kmene jde patrně o nejmohutnější strom svého druhu v Evropě. Původně na místě byly vysazeny tři stromy, dva však uhynuly. 

R. 1972 byl strom zasažen bleskem a rozštípnut po celé délce. Vrchol postupně uschl, ale strom postupně zregeneroval. Odborníci mu odstranili suchý vrchol. Na blízkých živých větvích se postupně objevily čtyři „náhradní“ vrcholy, nejvyšší z nich začal fungovat jako hlavní. Odborná pomoc pokračovala zazděním trhliny, což strom také zvládl a obří rána se téměř zacelila. 

Koruna stromu je široce válcovitá s velmi dobře znatelným místem, kde začíná obnovený vrchol. Strom je ve výborném zdravotním stavu. Aby bylo zamezeno poškozování kmene, je kolem něj postavena nízká ohrádka. 

Na stejné louce rostou ještě další, mnohem mladší exempláře sekvojovců, u nichž si uvědomíme, že tento dendrologický druh je velmi rychle rostoucí dřevinou. I když se nám tedy sekvojovec obrovský na Chabaních zdá obřím a velmi starým exemplářem, ve skutečnosti se jeho věk odhaduje na „pouhých“ 150 let (r. 2019). 

Podle: 

Kyzlík a kol. (2003): Památné stromy v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Olympia Praha, str. 181 

https://drusop.nature.cz/ost/chrobjekty/pstromy/index.php?SHOW_ONE=1&ID=7476, 17. 6. 2019


Umístění

GPS souřadnice

49°6'39.882"N, 17°20'52.023"E

Adresa

Chabaně
Břestek

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Břestek
Nadmořská výška
337 m.n.m.
Základní číselné údaje
Strom je vysoký 32 m. Obvod kmene činí 612 cm. Památným byl vyhlášen r. 2001.
Kategorie chráněného území
Památný strom sekvojovec obrovský

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Staré Město u Uherského Hradiště.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte z Uherského Hradiště nebo ze Starého Města, žst. autobusovou linkou Uherské Hradiště - Tupesy - Břestek - Buchlovice. Některé spoje této linky zajíždějí závlekem do zastávky Břestek, Chabaně, kde vystupte. Linka je v provozu v pracovní dny i o víkendu. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte do Břestku a pak vesnicí proti proudu potoka. U fotbalového hřiště odbočte prudce vzhůru doprava do osady Chabaně, kde u smyčky autobusů zaparkujte. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz rady pro příjezd osobním autem. 

Přístup pěšky

Přes Chabaně vede dálková červeně značená trasa Staré Město, žst. - Velehrad - Chabaně - Břestecká skála - Buchlov - Kazatelna - Kozel - Bohuslavice u Kyjova, žel. zast. Celkem úsek Staré Město - Chabaně 10,5 km. Úsek Chabaně - Bohuslavice u Kyjova 22,5 km. Celá tato hřebenová trasa pohořím Chřiby se obvykle chodí 2-3 dny.  

Příjezd na kole, parkování kol

Cyklisté na horských kolech mají okolí Břestku ve velké oblibě. Lze tu absolvovat velké množství zajímavých výletů jak po asfaltových lesních silnicích, tak po nezpevněných cestách. 

Poznámky pro vozíčkáře

Sekvojovec na Chabaních si vozíčkáři mohou celkem pohodlně prohlédnout. Na pohyb po louce si ale vezměte s sebou fyzicky zdatný doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu