Smetanova vyhlídka

Překrásné místo nad bývalými Svatojánskými proudy


Nad bývalými Svatojánskými proudy byla r. 1974 ke 150. výročí narození českého geniálního skladatele vybudována Smetanova vyhlídka

Místo leží na okraji prudkého srázu v blízkosti chat nad pravým břehem v meandru Vltavy, jejíž hladina je vzduta vodní nádrží Štěchovice. Vyhlídka je jedním z nejkrásnějších přírodních fenoménů Česka. 

Bedřich Smetana toto místo nejspíše nikdy nenavštívil, ale na počest Vltavy zkomponoval krásnou symfonickou báseň Vltava, jednu z nejkrásnějších skladeb vážné hudby. A také je známo, že inspiraci nenašel u Vltavy, nýbrž při pobytu u řeky Vydry na Šumavě. 

Vraťme se od Smetany k vyhlídce. Vpravo na horizontu vykukuje z lesa na kopci Homole malá věž. Je to objekt patřící k vodní nádrži, která na tomto kopci funguje jako zásobárna vody pro přečerpávací vodní elektrárnu.

Její princip je jednoduchý. Mezi přehradou Štěchovice a vodní nádrží na Homoli vedou dvě obří trouby. Jimi v době energetické špičky proudí voda dolů na turbíny, díky nimž se v elektrárně pohybová energie vody mění na energii elektrickou. Hladina vody v nádrži na Homoli pochopitelně výrazně klesne.  

V noci, kdy je v síti vlivem provozu  tepelných a jaderných elektráren (ty se nedají jen tak snadno vypnout) elektrické energie nadbytek, použije se její síla na to, že turbina se zapne obráceně. Vytlačí vodu zpět nahoru. Hladina v nádrži na Homoli opět stoupne a voda je tu připravena na krytí nedostatku elektrické energie v další špičce. 

Nejméně nápadným, zato však nejvýznamnějším místem, která nás upoutá při pohledu ze Smetanovy vyhlídky, je trampská osada Ztracená naděje čili Ztracenka. Jsou to chaty na protějším, tj. levém břehu přímo u řeky. Zde se roku 1918 začaly odehrávat dějiny českého trampingu. 

R. 2020 při koronavirové pandemii si Smetanovu vyhlídku jako cíl výletu vybrali mnozí návštěvníci. Vzali ji útokem, často parkovali s auty na okolních loukách a zanechávali po sobě nepořádek. Tím rozčilili místní chataře, kteří vyhlídku oplotili a tím na ni znemožnili vstup. Měli i podporu místní samosprávy. Klub českých turistů rezignoval a žlutou značku k vyhlídce zrušil. Stav je popsán z července r. 2020. 


Umístění

GPS souřadnice

49°50'54.309"N, 14°27'7.969"E

Adresa

Třebsín
Krňany 257 44

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Třebsín
Nadmořská výška
350 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vyhlídka byla vybudována r. 1974. Relativní převýšení vyhlídky nad hladinou Vltavy je asi 130 metrů.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávkou použitelnou pro výlet na Smetanovu vyhlídku je Petrov u Prahy na trati Praha - Davle - Čerčany. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávka se jmenuje Krňany, rozc. Třebsín. Jezdí sem linka 438 na trase Benešov - Štěchovice. 

Příjezd osobním autem, parkování

S autem lze parkovat např. na rozcestí jižně od Třebsína, ale mnoho vozů se sem nevejde. Také můžete jet rozbitou polní cestou k chatové osadě jižně od tohoto rozcestí a vůz zde nechat stát u polní cesty. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

S autobusem lze parkovat např. na rozcestí jižně od Třebsína. Dva autobusy nebo bus plus nějaké auto už se sem vejdou obtížně. 

Přístup pěšky

Z rozcestí u Třebsína jděte po žluté značce a pak po dobře značené odbočce. Celkem asi 1 km. 

Z Petrova u Prahy, žel. zast.: jděte po zelené značce přes Medník do Třebsína a pak pokračujte po žluté. 

Příjezd na kole, parkování kol

Polní cesta se žlutou značkou od rozcestí u Třebsína je pro horská kola sjízdná, ale obtížně, zejména na odbočce. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře není Smetanova vyhlídka dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu