Paški most (Pažský most)

Silniční spojení mezi chorvatskou pevninou a ostrovem Pag


Pojem Paški most se do češtiny překládá buď jako Pažský most nebo most Pag. Je pozoruhodným inženýrským dílem, které spojuje ostrov Pag s chorvatskou pevninou. Je 301 metrů dlouhý, 9 metrů široký most, s jedním obloukem. Klene se 35 metrů nad hladinou průlivu zvaného Ljubačka vrata.

Po otevření stavby r. 1968 se život na rozsáhlém Pagu zcela změnil. Ostrov začal být z jihovýchodu přístupný silničními vozidly, takže dnes spíše připomíná poloostrov. Samozřejmě, že největším přínosem se stal nový příliv peněz ze strany turistů. Od severu ale nadále návštěvníci přijíždějí na ostrov trajekty

Most navrhl inženýr Ilija Stojadinović, postavila ho společnost  Mostogradnja. Dílo musí odolat mj. silným poryvům větru bóra, který často sužuje chorvatské pobřeží a kapitáni plachetnic o něm vyprávějí drsné historky. Na jaře 2019 zde byla naměřena rychlost větru 198 km/h.  

Podle: 

https://en.wikipedia.org/wiki/Pag_Bridge, 28. 11. 2019


Umístění

GPS souřadnice

44°19'29.394"N, 15°15'29.977"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
35 m.n.m.
Základní číselné údaje
Paški most se klene 35 m nad hladinou moře. Je 301 m dlouhý a 9 m široký. Byl otevřen r. 1968.

Přístup

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte po dálnici A1 a opusťte ji na sjezdu v km 16 Posedarje. Pokračujte na severozápad. U mostu je malé parkoviště (na obou stranách). 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Jeďte po dálnici A1 a opusťte ji na sjezdu v km 16 Posedarje. Pokračujte na severozápad. U mostu je malé parkoviště (na obou stranách). 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu