Silnice Kalikratis - Asfendou

Horský přejezd suchým vnitrozemím jižní Kréty


Mezi vesnicemi Kalikratis a Asfendou naleznete vše, co je typické pro vnitrozemí jižní Kréty. Silnice se v zatáčkách vine přes suchá údolí a nevysoká sedla. Ve vápencovém podloží rostou pichlavé keře nebo nic, v obydlených zónách lidé sem tam pěstují ovoce a zeleninu. Občas ze silnice uvidíte ovce nebo kozy, které se přes den pasou na chudé pastvě, v noci přečkávají venku nebo se stahují do sezonních chlévů na samotách. Zajímavá krajina.

Musí se to vidět a občas s autem zastavit. Je tu klid, nikdo nikam nespěchá. Postarší obyvatelstvo zůstalo ve svých domečcích, mladí již dávno pracují ve městech na severu nebo na pevnině a tak jedinou událostí, která narušuje mírumilovné rituály, jsou porážky domácích zvířat. Doporučujeme toto území navštívit. Ale jinak tu není nic zajímavého kromě výhledů do suchých bílých hor. 


Umístění

GPS souřadnice

35°14'38.663"N, 24°13'33.155"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
740 m.n.m. - 850 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Silnice je bez hromadné dopravy. 

Příjezd osobním autem, parkování

Silnice je poměrně odlehlou horskou spojnicí, kam se můžete dostat buď od západu z vesnice Imbros (odbočka je v sedle severně od Imbrose) nebo od východu dlouhou jízdou z Rethymna po podobných zapadlých silnicích přes Argyropouli nebo zvlášť zajímavou silničkou od zříceniny hradu Frangokastello. O zřícenině píšeme zde a o vyhlídkové silnici zde

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro auta. Silnice Kalikratis - Asfendou je pro busy sjízdná. 

Přístup pěšky

Přímo po silnici vede stezka E4, kterou doporučujeme zvlášť pro milovníky romantiky, kteří se nebojí prostředí bez vody, často bez lidí. V létě k tomu přistupuje úmorné vedro. 

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice je na kole dobře sjízdná, ale je vhodná jen pro poněkud drsnější cyklistické nátury, viz přístup pěšky. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkářům lze doporučit občasné zastavení auta a kochání se výhledy. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu