Soutěska Aradena

Jedna z nejmohutnějších roklí ostrova Kréta


Soutěska Aradena patří mezi nejkrásnější a nejdivočejší místa na Krétě. Vodní eroze ve vápencích bílé, žluté i načervenalé barvy ji vyhloubila do tvaru takřka učebnicového kaňonu se svislými, místy i převislými stěnami. Vše umocňuje krasová krajina téměř bez vegetace a ocelový most nad soutěskou u vesnice Aradena, který je jediným místem, kde lze rokli přejet motorovým vozidlem. 

Dolní část soutěsky je úzká a velmi stinná, výstup převážně plochým suťovým korytem je v podstatě příjemný. Občas při přelézání skal je ale potřeba pomoci si rukama. Po 45 minutách chůze od moře od zátoky Mármara se mine malý pramen pod skalním blokem. Po dalších 15 minutách se soutěska rozšiřuje, vpravo odtud se dá vystoupit do vsi Livaniana. Rozšířená část ale není příliš dlouhá, pak opět je nutno jít úzkými místy, tentokráte mnohdy strmě vzhůru. Občas se prochází technicky náročnějšími pasážemi, které lze místy označit jako lehký horolezecký terén. Nejzajímavějším z těchto míst je asi 12 metrů vysoký skalní blok, který překonáme za pomoci umělých pomůcek. Pak uvidíme nad sebou ocelový most u osady Aradena a za ním vystoupíme ze soutěsky nahoru doleva strmě vzhůru. U vsi se pak můžeme kochat pohledem z mostu. Průchod soutěskou podle tohoto popisu trvá asi 2:15 hod. Celkově ale cesta Anopoli - Loutro - Mármara - soutěska Aradena - osada Aradena - Anopoli trvá asi 6 až 6:30 hod. Převýšení asi 800 metrů. Auto je rozumné nechat ve vsi Anopoli. 

Pokud se vám z nejrůznějších důvodů do soutěsky nechce, pak doporučujeme alespoň zaparkovat auto u ocelového mostu u osady Aradena a kochat se výhledy. Berou dech, někdy i rovnováhu. 

Podle: 

Hirner, G., Murböck, J. (2005): Kréta, západ, Freytag a Berndt, Praha, 2. vydání, s. 80
      


Umístění

GPS souřadnice

35°13'14.242"N, 24°3'29.797"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 600 m.n.m.
Základní číselné údaje
Soutěska je dlouhá asi 6,5 km. Turisticky nejvíce navštěvovaná část mezi mořem a osadou Aradena měří asi 3,5 km. Výškový rozdíl mezi dnem soutěsky a hranami skal je kolem 200 m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Sídla u Aradeny jsou bez hromadné dopravy.

Příjezd osobním autem, parkování

Autem jeďte z Hory Sfakion stále na západ. Parkujte buď u mostu v Aradeně (krátký pohled do soutěsky nebo okružní túra) nebo v Anopoli (okružní túra). 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může přijet pouze do Anopoli. Neznáme nosnost mostu v Aradeně, takže nemůžeme obecně doporučit jízdu z Anopoli dále na západ. 

Přístup pěšky

Viz popis okružní túry Anopoli - Loutro - Mármara - soutěska Aradena - osada Aradena - Anopoli, která trvá asi 6 až 6:30 hod.

Příjezd na kole, parkování kol

Soutěska není pro cyklisty přístupná. 

Poznámky pro vozíčkáře

Soutěska není pro vozíčkáře přístupná. 

Rady a tipy

Pro okružní túru si vyhraďte celý den a vybavte se dostatečným množstvím jídla a vody. V létě je navíc nutno mít přiměřenou ochranu proti slunci. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu