Polje u Kastelli

Krasové tvary na východě Kréty


Krétu bychom z velké části mohli prohlásit za jeden velký krasový útvar. Na ostrově v geologickém podloží zcela převažují usazené horniny a z nich jednoznačně převládají vápence. Bylo tu prozkoumáno asi 3000 jeskyní. Některé krasové útvary Kréťané míjejí bez povšimnutí, čeští odborníci je s nadšením objevují a mluví o nich. Například polje. V Česku není kras natolik vyvinut, aby polje vzniklo, pro jeho sledování se musíme vypravit do Chorvatska, do španělského pohoří Picos de Europa. Nebo na Krétu. 

Dvě malá polje vznikla na východě Kréty u vesnice Kastelli. Jedno se rozkládá východně a jižně od vesnice, druhé západně odtud. Budeme se věnovat tomu "západnímu", protože se dá lépe sledovat přímo ze silnice. 

Polje se nachází při silnici Neapoli - Elounta, která z prvně jmenovaného města nejdříve míří na východ, pak podjede rychlostní silnici a několika serpentinami se vyšvihne do sedla v nadmořské výšce 325 m.n.m. Hned kousek severně od sedla se polje nachází. Má přibližný tvar elipsovité mísy a ploché dno. Není v něm žádný povrchový vodní tok, takže by možná někteří geomorfologové toto území označili jako velký závrt. Voda z okolních svahů dovnitř nestéká také žádným povrchovým tokem. Na dně polje místní zemědělci pěstují různé plodiny, v okolí rostou olivovníky. Je zřejmé, že zemědělci si evidentně váží úrodné půdy na dně poljí. Druhé polje totiž leží mezi vesnicemi Kastelli a Fourni. Také zde jsou pole na úrodné půdě, ale ani jedna z vesnických budov neleží na polji, protože by zabírala půdu, která je na krasové, vyprahlé Krétě velmi cenná.
     


Umístění

GPS souřadnice

35°15'29.674"N, 25°38'11.987"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
260 m.n.m. - 300 m.n.m.
Základní číselné údaje
Polje západně od Kastelli má rozlohu asi 12,5 ha. Polje mezi vesnicemi Kastelli a Fourni má rozlohu asi 37 ha.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Přes Kastelli nejezdí žádná hromadná doprava. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte z Neapoli nebo z Elounty po místní silnici. Zastavit lze na okraji silnice. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Jeďte z Neapoli nebo z Elounty po místní silnici. Zastavit lze na okraji silnice. 

Přístup pěšky

Podél polje nevede žádná turistická značka. 

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice Neapoli - Kastelli - Elounta je dobře sjízdná na kole. Počítejte s výrazným převýšením. Pojedete-li z Elounty, dáte si pěkně do těla (převýšení 350 m, které se nezdá, ale je náročné).

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud přijedete autem, můžete vystoupit a z okraje silnice si polje prohlédnout. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu