Silnice Kria Vrysi - Agios Pavlos

Půvabná klikatá spojnice mezi vnitrozemím a krásnými plážemi jižního pobřeží Kréty


Silnice mezi Kria Vrysi a Agios Pavlos zpřístupňuje jednu z velmi krásných pláží a skalnatých lokalit na jižním pobřeží Kréty. Z mnohých zatáček a vrcholů stoupání se otevírají překrásné výhledy, zejména k severu na horu Kedros a její okolí a k jihu na pobřeží Libyjského moře. Čím blíže k Agios Pavlos, tím lépe vyniknou ostrůvky Mikro Paximadi (při pohledu z pevniny vlevo)  a Megalo Paximadi (vpravo), které jsou vzdáleny necelých 10 km od břehu. 

Silnice je sice klikatá, mnohde úzká, ale bezpečná. Pokud dodržíte předpisy (a s vámi ostatní řidiči), nehrozí tu problém. 

Na konci jízdy se v miniaturním přímořském středisku Agios Pavlos můžete těšit na pláž nebo na vycházku na skalnaté pobřeží. 


Umístění

GPS souřadnice

35°7'34.043"N, 24°37'13.144"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 550 m.n.m.
Základní číselné údaje
Silnice je dlouhá asi 13 km.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Agios Pavlos nejezdí hromadná doprava. V letní sezoně sem jezdí lodě z Agia Galini

Příjezd osobním autem, parkování

Na hlavní silnici mezi Agia Galini a Rethymnem je jižně od vesnice Kria Vrysi přehledná křižovatka, kde odbočíte na Agios Pavlos, kam se dostanete jízdou na první křižovatce vpravo a pak přes vesnici Pano Saktouria

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro auta.

Přístup pěšky

Po silnici sice lze chodit pěšky, ale jízda 13 km autem je přece jen pohodlnější. Pěší síly si nechte pro vycházku u Agios Pavlos. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pro cyklisty je silnice dobře sjízdná. Ráno si dejte pozor na auta mířící k moři a večer naopak. Připravte si hodně sil, převýšení od moře zpět je značné (přes 500 metrů). 

Poznámky pro vozíčkáře

Doporučujeme jízdu autem. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu