Apoplystra

Malebné a dramaticky vyhlížející skály u pláže v Agios Pavlos na jihu Kréty


Na jihu Kréty díky řídké vegetaci můžete najít celou řadu míst, na nichž projevují neskrývané nadšení geologové. U osady Agios Pavlos je jeden z příkladů, nad nímž užasne nejen odborník, ale i "obyčejný" návštěvník. Většina lidí zde tráví čas na pláži, ale přitom jen kousek nad ní se tyčí z moře překrásná skála Apoplystra s několika přírodními unikáty. 

Vápenec na skále je mnohde rozerván příbojem tak, že v měkčích částech horniny vznikly rýhy a nad nimi skalní mosty, které jsou vidět hlavně na straně přivrácené k moři. Na straně odvrácené zase můžeme studovat neobyčejně krásné, barevné vápence, jejichž vrstvy se rytmicky střídají, a jsou na nich přímo učebnicové příklady vrás. Některé vrásy jsou vidět již ve skále těsně sousedící s pláží, další ještě krásnější na plošině asi 20 výškových metrů nad ní. 

Vrásy jsou na Krétě důsledkem působení vnitřních geologických sil. Jižně od Kréty probíhá rozhraní mezi africkou a euroasijskou deskou. Asi před 70 - 55 miliony let se desky začaly srážet a africká deska se začala od jihu tlačit na euroasijskou. Protože je těžší, začala se sunout pod ní. Výsledkem tlaku byl vznik samotného ostrova, ale také roztavení horniny v geologickém podloží. To se na Krétě projevilo jen v malé míře, ale severně odtud se roztavené horniny v podobě magmatu dostaly na povrch a zcela přetvořily již předtím existující ostrov Santorini. Podobný proces proběhl na Sicilii, kde vznikla sopka Etna.  

A na Krétě jsou výsledkem horotvorného tlaku deformace hornin, u Agios Pavlos tak můžeme vidět, jak pomalý tlak během milionů let dokáže ohnout a "zmuchlat" kámen, který je na první pohled pevný a křehký, ale pokud na něj působí síla pomalu a dlouho, chová se jako plastelína. 


Podle:

https://www.cretanbeaches.com/en/facts/geology-of-crete, 30. 3. 2020


Umístění

GPS souřadnice

35°6'6.573"N, 24°33'44.846"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 25 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Agios Pavlos nejezdí hromadná doprava. V letní sezoně sem jezdí lodě z Agia Galini. 

Příjezd osobním autem, parkování

Na hlavní silnici mezi Agia Galini a Rethymnem je jižně od vesnice Kria Vrysi přehledná křižovatka, kde odbočíte na Agios Pavlos. Jeďte na první křižovatce vpravo a pak přes vesnici Pano Saktouria. Celkem z Kria Vrysi 13 km.  

Parkoviště je nad pláží. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro auta.

Přístup pěšky

Do Agios Pavlos lze dojít z Triopetry. Je asi 2 h trvající cesta podél pobřeží, kde se občas musí jít vodou. Při rozbouřeném moři nelze absolvovat. U pláže s obrovským písečným kopcem vystoupejte nahoru na poloostrov a zase sestoupejte do Agios Pavlos. Skály Apoplystra jsou přitom z tohoto směru blíže než pláž. 

Z Agia Galini: lze jít cestami nad mořem asi 15 km, většinou šotolina, v závěru asfalt. 

Z Pláže v Agios Pavlos: Ke skále se dostanete schodištěm nad západním koncem pláže. 

Příjezd na kole, parkování kol

Cestičky na skále a schodiště u skály nejsou pro cyklisty sjízdné.  

Poznámky pro vozíčkáře

Apoplystra není pro vozíčkáře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu