Silnice Kissamos - Kefali

Klikatá komunikace, která kopíruje západní pobřeží Kréty. Fantastické výhledy.


Mezi menším letoviskem Kissamos a věhlasnou pláží Elafonisi můžete Krétu překonat po několika silničních trasách. Vždy ale musíte mířit do vesnice Kefali, v níž se všechny silnice sbíhají. Řidiči často volí jízdu podél pobřeží, která je nejkrásnější.

Z Kissamos se silnice pozvolna od moře dostane do nadmořské výšky 200 - 350 m, kde víceméně setrvává. Z několika míst se otevře výhled na moře západně od Kréty a také na poloostrov Gramvousa. Poté se silnice přitiskne k výběžkům krétských hor a zůstane na nich přilepená. Kréťané se nesnažili komunikaci narovnat, nestavěli náspy, mosty ani tunely. Ono to také nelákalo k realizaci, protože zrovna západní pobřeží Kréty je budováno z velmi nestabilních, sypkých hornin a trasa vnitrozemím je kratší a místními mnohem více využívaná.

Nejvíce to motoristé poznají jižně od osady Sfinari. Části silnice v délkách až desítek metrů tu chybějí, protože se zřítily ze svahů. Jinde jsou části vozovky pohřbeny pod sesuvy. Proto radíme: Pokud Kréťané tuto silnici rovnou nezavřou, jeďte tu maximálně opatrně, zvláště při prudkém dešti a snížené viditelnosti. Klidně by to mohla být vaše poslední jízda. Nepřeháníme. Viděli jsme při redakční jízdě na jiném místě ostrova kus chybějící silnice a ujeli jsme odtud, jak to jen nejrychleji šlo. Ani jsme se nesnažili sesuv vyfotit. 

Asi nejpěknější výhled se naskytne od taverny Meltemi, o níž píšeme jako o samostatném hesle. Odtud silnice stoupá do vnitrozemí. 

Vesnice Kefali je nejvýše položeným místem námi popisované trasy, je rozložena poněkud dále od pobřeží. Odtud již motoristé míří k proslulé pláži Elafonisi a ke klášteru Chrisoskalitissa.



Umístění

GPS souřadnice

35°22'54.450"N, 23°33'19.190"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
10 m.n.m. - 500 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vzdušná vzdálenost Kissamos - Kefali je 15 km. Po nejkratší silnici pojedete 27 km. Popisovaná silnice měří 38 km.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Na zmiňované silnici neexistuje spoj hromadné dopravy, který by ji projel v celém popisovaném úseku. 

Příjezd osobním autem, parkování

Na silnici můžete kromě koncových bodů najet více místech. Mohou to být mj. město Platanos nebo křižovatka západně od vesnice Melissia. Při parkování na vyhlídkových místech dávejte pozor na neupravené krajnice, abyste se místo parkování nezřítili i s autem ze svahu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Vzhledem k obrovskému množství zatáček a neodhadnutelné nosnosti vozovky jízdu busem po této silnici nedoporučujeme. 

Přístup pěšky

Evropská pěší trasa E4 vede z přístavu Kissamos na jih Kréty. Řekové při jejím značení neprojevili moc fantazie a páteřní evropskou trasu vedou přímo po popisované silnici. Otázkou je, zda v hornatém západě ostrova měli jinou možnost. 

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice je dobře sjízdná pro kola. Jen se připravte na fyzicky namáhavá stoupání. 

Poznámky pro vozíčkáře

Silnice je přístupná jízdou v autě, žádnou lokalitu ale nebudete moci navštívit po výstupu z vozu, pokud bude mimo silnici. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu