Silnice Lakki - Omalos

Přístupová komunikace od severního pobřeží Kréty k soutěsce Samaria


Mnoho návštěvníků Kréty si dopřeje jedinečný turistický zážitek v podobě průchodu soutěskou Samaria na jihozápadě ostrova. Již cestou k počátku výletu všichni obdivují nádherné krajinné scenérie z přístupové silnice. 

Turisté obvykle jezdí z Chanie na severním pobřeží. Jízda podhůřím do vesnice Lakki je sice zajímavá, ale pravé kouzlo začíná až za vesnicí. Silnice se šplhá nejdříve mezi typickými subtropickými křovinami po okraji údolí. Zde se otevírá několik fantastických výhledů až k Egejskému moři, tedy na sever ostrova. Pak komunikace překonává několika serpentinami sedlo v nadmořské výšce 1130 m a vede lesnatou oblastí. Tady se pro změnu otevřou výhledy k severu k Libyjskému moři, k němuž vede několik velkolepých údolí. 

Kréťané na několika úsecích provedli poměrně velkolepou přestavbu této silnice důležité pro turisty, ale přesto nikde díky horskému terénu nebylo možno trasu zcela narovnat, takže jí vysokohorský ráz zůstal. 

Kvalitní asfalt končí v Omalos v nadmořské výšce 1050 m, což je osada o několika domech na severovýchodním okraji  téměř stejnojmenné plošiny Omalou, kterou mnozí turisté považují za kráter. Jedná se ale o středně rozsáhlé polje, podobně jako Lasithi v jiné části ostrova. 

V Omalos všichni motoristé odbočí doleva a ke vstupu do soutěsky Samaria jim zbývají asi 3 km po horší okresce, kde často potkají stáda ovcí jak v terénu, tak i na vozovce. 


Umístění

GPS souřadnice

35°21'26.074"N, 23°54'34.316"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
500 m.n.m. - 1130 m.n.m.
Základní číselné údaje
Silnice Lakki - Omalos je dlouhá asi 14 km. Často používaná trasa Chania - Omalos přes Lakki je dlouhá asi 38 km, až k soutěsce Samaria je to 41 km.

Přístup

Příjezd osobním autem, parkování

Jízda po silnici z Chanie přes Lakki k plošině Omalou a k soutěsce Samaria je bezpečná, přesto však v horských úsecích dávejte bedlivý pozor na stav vozovky a na ostatní řidiče. Na několika místech dle libosti, ale s ohledem na bezpečnost provozu doporučujeme vystoupit a kochat se či fotit. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro auta. 

Přístup pěšky

Oblast doporučujeme projet motorovým vozidlem. Ale osada Omalos a horní vstup do soutěsky jsou přirozeným východištěm několika túr, které patří k nejkrásnějším na Krétě. 

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice je dobře sjízdná na kole. Pokud stoupáte ráno od Chanie od moře do horského sedla, máte jedinečný, i když dost namáhavý zážitek. A odpoledne či večer se můžete nechat odměnit asi 30 km dlouhým sjezdem v opačném směru. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na několika místech lze vystoupit z auta a nechat se unášet zajímavými výhledy. Do okolí se ale nepodíváte, protože odbočky a lesní cesty nejsou pro vozíčkáře dostupné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu