Heinrichsruhe

Kamenný altán v lese poblíž hradu Bítova


Jindřich hrabě Daun (1836 - 1890) vlastnil hrad Bítov a také mj. ves Chvalatice. Daunové během svého panování přeměnili okolí hradu na krajinářský park. Výsledkem úprav byl mj. novogotický altán zvaný podle posledního majitele z rodu Daunů Heinrichsruhe (Jindřichovo odpočívadlo).  

Objekt je dnes zříceninou, ale můžeme předpokládat, že v přízemí byla omítnutá místnost s dřevěným stropem a nahoře ochoz, na který se vstupovalo vnějším schodištěm. Altán sloužil nejspíše k odpočinku hostů po loveckých akcích. 

Lesům v okolí místní říkají Obora
 
Podle: 

Informační tabule u zříceniny, říjen 2019. 


Umístění

GPS souřadnice

48°56'12.119"N, 15°44'28.468"E

Adresa

Chvalatice 671 02

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Chvalatice
Nadmořská výška
437 m.m.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Turisté mířící na Bítov a do jeho okolí se musejí připravit na to, že tato oblast je dopravně velmi odlehlá. Nejbližší vlaková stanice se jmenuje Šumná.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávka autobusové linky 830 se jmenuje Bítov, rozc. Také můžete vystoupit v zastávce Chvalatice. Linka jezdí z Vranova nad Dyjí přes Šumnou, obecní úřad a pak míří do Bítova, některé spoje dál do Lubnice. Provoz na ní je v pracovní dny poměrně hustý, o víkendu počítejte jen s několika spoji.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkování je možné na návsi v Bítově nebo v Chvalaticích. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme parkování na návsi v Bítově. 

Přístup pěšky

Jděte po žluté značce z bítovské návsi necelé 2 km. Nebo můžete jít z Chvalatic na jih také po žluté značce necelé 2 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Příjezdová cesta pro cyklisty na horských kolech je možná buď ze severní části Bítova od benzinové čerpací stanice místní ulicí kolmou na hlavní silnici nebo z Chvalatic na jih. 

Poznámky pro vozíčkáře

Altán je pro vozíčkáře nedostupný. 

Rady a tipy

Doporučujeme malou vycházku Bítov - Chvalatice po žluté značce, necelé 4 km a zpět stejnou cestou nebo s využitím autobusu. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu