Údolí Lensedelského potoka

Hluboká strž mezi dálnicí a řekou Sázavou je domovem chatařů a mloka skvrnitého


Řidiči na autostrádě D1 v blízkosti vesnice Lensedly projíždějí ve směru od Prahy nejdříve po vysokém náspu, pak hlubokým skalním zářezem a spěchají k mostu přes Sázavu u Hvězdonic. Málokomu dojde, že první česká dálnice byla postavena v mimořádně půvabné krajině. Některá místa jsou tak cenná, že by dnes asi trasování nejdůležitější dopravní tepny v Česku naráželo na hodně velké potíže při schvalování stavební dokumentace a jejího  vlivu na životní prostředí. A ochránci přírody i odpůrci stavby by zajisté dělali všechno pro to, aby dálnice nevedla trasou navrženou technokraty. 

U Lensedel dálnice míjí poměrně nenápadné údolí potoka, který teče ze vsi hlubokou strží s několika menšími vodopády a který ústí zprava do Sázavy. Jak už je u Prahy obvyklé, malebnost místa si vyhlédli chataři a v údolí postavili svoje nemovitosti. Není jich ale moc a v zásadě příliš neruší přírodní charakter území. 

Pokud jdete po modré značce údolím, můžete si všimnout v lese neobyčejně početného výskytu mloka skvrnitého (Salamandra salamandra). Nevadí mi ani turisté, ani chataři, ani blízká dálnice. Ale troufáme si tvrdit, že by určitě mohl být důvodem, proč dálnici vést jinudy. Jenže 60. léta 20. století byla jiná a posuzování vlivu staveb na životní prostředí se tehdy nevyžadovalo. A kdoví, zda se tehdy u Lensedel mlok vůbec vyskytoval. 

Do údolí se můžete vydat po modré značce buď od Sázavy nebo z Lensedel. 


Umístění

GPS souřadnice

49°53'19.582"N, 14°44'56.009"E

Adresa

Lensedly
Kaliště 251 65

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Lensedly
Nadmořská výška
276 m.n.m. - 360 m.n.m.
Základní číselné údaje
Údolí je asi 1 km dlouhé.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Senohraby (trať Praha - Benešov u Prahy).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte z Prahy, stanice metra Háje, nejdříve autobusovou linkou 383 směr Chocerady a vystupte na zastávce Ondřejov, náměstí. Zde přestupte na linku 653 směr Kaliště a vystupte na zastávce Kaliště, Lensedly. 

Příjezd osobním autem, parkování

Auto můžete nechat buď u Sázavy u tábořiště U Bořka (ústí zde Lensedelský potok) nebo přijet do Lensedel. Jižně od vesnice projedete po panelové cestě mezi pastvinami a okolo zemědělských objektů a pak pod dálnicí. Hned poté najdete rozcestí tří cest, kde necháte auto. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Nabízí se možnost výletu: Účastníky akce necháte vystoupit v Lensedlích na zastávce autobusu a jedete do Senohrab čekat k vile Valencia. Účastnící zájezdu si projdou trasu Lensedly - údolí Lensedelského potoka - tábořiště u Bořka - zřícenina hradu Zlenice - údolí Mnichovického potoka - Husův kámen - Senohraby, vila Valencia

Přístup pěšky

Z Lensedel nebo z tábořiště u Bořka jděte po modré značce. Celé údolí měří asi 1 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Stezka údolím je sice na kole sjízdná, ale pokud pojedete ve směru nahoru, budete často kola muset vést a ve směru dolů zase hodně dávat pozor ve sjezdu. 

Poznámky pro vozíčkáře

Údolí je pro vozíčkáře nedosažitelné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu