Plešivecké hradiště

Archeologické stopy po sídlišti z doby bronzové na temeni hory v Brdech


Hora Plešivec v Brdech byla svědkem čilého společenského života v dávné prehistorické době. 

Ať už přijdete do vrcholových partií Plešivce odkudkoli, vždy minete nebo přímo přejdete nápadné valy. Jsou jen zbytkem opevnění rozsáhlého výšinného hradiště, jednoho z největších v Čechách. Jeho původem se zabývali archeologové již od poloviny 19. století. Vedly je k tomu četné nálezy kamenných a bronzových předmětů na vrcholu i na úbočí. 

Dnes převládá názor, že hradiště na vrcholu Plešivce mohlo existovat již v pozdní době kamenné, jak o tom svědčí nálezy kamenných sekyrek z té doby. Později lidé poznali bronz. Materiál k jeho výrobě ale na Plešivci není k dispozici. Měď se dovážela nejspíše z Alp, cín z Krušných hor, ale ať už je původ surovin jakýkoli, svědčí to o vyspělé úrovni dálkového obchodu té doby a o společenské výlučnosti skupiny lidí, kteří se rozhodli na Plešivci postavit výrobnu bronzu. Od roku 1825 se bronzové depoty (úložiště) z mladší doby bronzové našly na Plešivci celkem na patnácti místech, ale většina předmětů z nich se poztrácela a nestala se předmětem zkoumání vědců. Největší kus bronzu měl hmotnost 17 kg. Kde nálezy skončily? Lidé je dávali dětem jako hračky nebo je prodávali místním kovářům, kteří s nimi zušlechťovali železo. Tak bylo například v blízkém Běštíně zničeno mnoho plešiveckých bronzových užitkových  předmětů i šperků. 

Valy obkružují Plešivec ve dvou řadách. Místy nejsou potřeba, protože hradiště bylo přirozeně chráněno vysokými skalami. Z nich nejvýrazněji dodnes vystupují v terénu Krkavčí skály. Můžeme spekulovat, že na vnějším obvodu hradiště žili běžní lidé a na akropoli, za druhým valem, se odléval bronz, jehož výrobu znala jen užší skupina vyvolených. 

Hlavní vstup do hradiště byl v místech, jemuž se dnes říká Stará vrata, tj. od jihu na tzv. Eliščině cestě ze sedla Klínek. Přímo zde byl roku 1872 nalezen bronzový kotlík s ešperky, nástroji a zbraněmi.

Nepřístupnost hradiště byla zajištěna mohutnou výškou valů (odhaduje se výška 2,5 m) s palisádami (dřevěné špičaté kůly postavené ve svislé poloze). 

V době železné není osídlení Plešivce s jistotou doloženo, ale využíváno být mohlo. Dokonce tu byly nalezeny tři náušnice a stříbrné denáry z 10. a 11. století. 

Výše uvedené skutečnosti mohou na nás a zcela jistě působily i na naše předky velmi tajemně. Na Plešivci tak dle pověstí má sídlo a zahrádku Fabián, dobrý duch Brd. Údajně tu měla svoji základnu banda loupežníků v čele s lotrem Kubákem. Krkavčí skály jsou spojeny s pověstí o Hadí královně, která nosila korunku na hlavě. Jistý myslivecký mládenec jí chtěl korunku vzít, ale královna zavolala posily. Hadi myslivečka zabili. 

Vysunutá poloha Plešivce mimo hlavní brdský hřbet způsobuje, že hora je nápadně viditelná z mnoha směrů. Dokonce tak, že ji místní spisovatel Karel Sezima (1876 - 1949) nazval brdským Olympem. Pak se celým pohořím jako svým životním dílem zabýval příbramský spisovatel, grafik a skaut Jan Čáka (1929-2018). 

Jisté je, že dnešní život na plešiveckém hradišti sestává hlavně z návštěv turistů. Na několika místech se setkávají trampové a u ohňů tráví noci uprostřed přírody. 

Viz též hesla o partyzánském památníku, o viklanu, Smaragdovém jezírku, Fabiánově zahrádce a Čertově kazatelně. 

          

Podle:

https://www.brdyapodbrdsko.cz/plesivec-, 31. 10. 2020

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ple%C5%A1ivec_(hradi%C5%A1t%C4%9B), 31. 10. 2020

Čáka, J. (1986): Toulání po Brdech, Středočeské nakladatelství a knihkupectví v Praze, s. 127



Umístění

GPS souřadnice

49°48'40.405"N, 13°59'20.190"E

Adresa

Rejkovice
Jince 262 23

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Rejkovice
Nadmořská výška
590 m.n.m. - 654 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vnější obvod hradiště činí asi 3 km. Rozloha hradiště je asi 56 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte např. do žel. zast. Rejkovice nebo žst Lochovice na trati Zdice - Protivín. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávka autobusu je v sedle Klínek a jmenuje se Jince, Plešivec. Dostanete se sem z Hostomic nebo z Jinců. Spojů je ale málo. Podobná situace je ve vesnici Lhotka. Pokud se vám spojení autobusy nehodí a nemáte auto, pak musíte do oblasti Plešivce dojít pěšky.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze v sedle Klínek. Místo na vyústění polní cesty na silnici Hostomice - Jince je ale často zcela zaplněné auty. Auto můžete také nechat ve Lhotce. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze v sedle Klínek. Místo na vyústění polní cesty na silnici Hostomice - Jince je ale často zcela zaplněné auty. Doporučujeme účastníky akce v sedle Klínek nechat vystoupit, jít s nimi přes Plešivec a poslat bus čekat do Lhotky. 

Přístup pěšky

Ze sedla Klínek: jděte k severu po červené značce kolem partyzánského památníku a pak do vrcholových partií. Cca 2 km výstup. 

Z Rejkovic, žel. zast.: výstup (místy prudký) po zelené značce asi 2,5 km. 

Ze Lhotky: po žluté ke Smaragdovému jezírku, pak výstup (místy prudký) po zelené značce, celkem asi 3 km. 

Z Lochovic, žst: po červené, výstup, místy prudký. Asi 5,5 km. 

Všechny přístupové trasy uvádíme k cíli na Čertově kazatelně. 

Příjezd na kole, parkování kol

Plešivec není hora typická pro jízdu na kole. Všechny turisticky značené trasy jsou ale na horském kole sjízdné. Často při výjezdu budete muset kola vést a při sjezdu dávat velký pozor na bezpečnost. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vrcholové partie s hradištěm na Plešivci nejsou pro vozíčkáře dostupné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu